Руският енергиен гигант „Газпром" подписа договор за спонсорство с германския футболен отбор Шалке 04. Германската бизнес медия Handelsblatt коментира, че ангажиментът на „Газпром" с футболния клуб е част от дългосрочна имиджова кампания. Концернът се стреми да излезе от негативните заглавия на медиите.

„За да повишим позитивния си имидж в Германия, не бихме могли да намерим по-добър партньор от Шалке 04" - гласи изявлението на Ханс-Йоахим Горниг, шеф на „Газпром" в Германия при подписването на договора в Дрезден.

В Западна Европа „Газпром" се сблъсква със сериозни проблеми относно имиджа. Причината преди всичко е спорът в началото на годината с Украйна, когато кранчето на газта бе затегнато, доставките бяха поставени под съмнение и западните политици и крайни потребители се почувстваха несигурни. Експерти в енергийния бранш критикуваха подобна концентрация на сила в един единствен доставчик, който контролира една четвърт от световните газови запаси, а също така и 1/3 от германските доставки.

В населението негативните тежнения са още по-силни. „Газпром" с присъщия на Русия имперски размах не спира да изтъква, че от десетилетия именно Русия доставя газта на Европа - дори и по време на студената война. Газпром е сред най-големите компании в света с пазарна капитализация от над 250 млрд. долара и се ползва с изключителна държавна подкрепа.

Сега плановете на „Газпром" са насочени към изграждането на Северноевропейски газопровод, който ще захранва и европейските стари столици Лондон и Париж. Ръководителят на „Газпром" Алексей Миллер открито заяви, че ще пренасочи приоритетните си доставки от Запада към Източна Азия, ако Европа възпрепятства планираната експанзия на запад.

„Газпром" досега е бил познат на крайния потребител главно от новините. Сега ръководството на концерна желае да закупи няколко крайни доставчици в Европа и по този начин вече ще влиза в по-тесен контакт с гражданите и фирмите на Европа. С тази цел кампания за подобряване на имиджа става наложителна.

Сумата, която „Газпром" ще заплати на Шалке, вероятно ще бъде €10 млн. годишно. По-голяма сума от пряко спонсорство в германския футбол получава само грандът Байерн Мюнхен (20 млн от T-com). Общата сума, която Шалке ще получи от Газпром, вероятно ще възлезе на 100 млн. евро.

Контрактът с руския газов монополист е бил подписан след няколкомесечни преговори, в които своя роля е имал и бившият канцлер Герхард Шрьодер. Работодател на високопоставения политик е именно Газпром, след като през пролетта той прие да стане председател на Надзорния съвет на германско-руската компания, отговаряща за изграждането на Северноевропейския газопровод.

В тази връзка от Топспорт.бг научаваме, че вчера Шалке е подписал партньорско споразумение с футболния клуб Зенит (Санкт Петербург). С договора се установява сътрудничество между германския и руския клуб на ниво състави и футболни школи.