Българското представителство на най-голямата германска инфраструктурна компания „Дорш Холдинг" се слива с консултантската компания „Булгарконсулт".
Компанията „Дорш холдинг" осъществява проекти в 140 страни по света и има над 1500 постоянно заети архитекти и инженери в структурата си. Планираните годишни инвестиции на „Дорш" са за над 1,5 милиарда евро.

Новата компания ще оперира под името „Дорш Булгарконсулт" и ще се управлява от архитект Георги Коларов, като ще има ресорни директори за проектиране, управление на проекти, инфраструктура и инвестиции. „Дорш Булгарконсулт" ще е двадесет и четвъртия клон на компанията по света.

Като част от „Дорш", българската компания ще има възможност да работи по големи международни проекти не само във високото строителство, но и в инфраструктурния сектор - магистрали, ЖП линии, летища, водни проекти и др.

Специално внимание ще бъде отделено на PPP (Private Public Partnership) проектите, в които фирмите от „Дорш" имат голям опит. Концернът разполага с възможности за собствено финансиране, а и ще привлича чуждо финансиране за обекти от особено значение.
Първоначално „Дорш Булгарконсулт" ще работи с около 70 души служители, от които 50 ще бъдат екип за проектиране и управление на проекти.

В момента Дорш Булгарконсулт работи по проект за висока сграда в София, офис-сграда в центъра на Белград, обществена сграда в Мексико Сити и проучва възможностите за голяма инвестиция в туристически обекти в Гърция. Започнати са съвместни проекти със Соравия - "Мегапарк" - София на Цариградско шосе и проект за Алукьонигщал и фирма Спарки. Последният проект от тази година е комплексът Ембаси сюитс.

Двете фирми се обединяват на базата на постиженията и познаването на пазара в България от страна на „Булгарконсулт" и 50-годишния международния опит и ноу-хау на концерна „Дорш". В рамките на концерна ще се извършва трансфер на ноу-хау и ще се прилагат високите западни стандарти. Архитекти и инженери от „Дорш Булгарконсулт" ще специализират в Германия, както и немски специалисти ще работят в София.