Швейцарският производител на цимент у нас Холсим (България) откри обновен и модернизиран пещен комплекс в завода на компанията в с. Бели Извор, съобщиха от компанията.

Мащабната модернизация е на стойност 26.5 млн. евро, с което общият размер на инвестициите на Холсим за периода 1999-2006 г. у нас достига 67.8 млн. евро.

Чрез новият пещен комплекс, капацитетът за производство на клинкер, което е междинна суровина от производството на цимент ще се увеличи почти двойно от 1400 на 2500 тона дневно като новоинсталираното оборудване има потенциал за нарастване на капацитета с още 800-1000 тона на ден, съобщиха от циментовия производител.

Новата пещна технология консумира 13% по-малко енергийни ресурси на тон продукция и позволява използване на широка гама от алтернативни горива - стари автомобилни гуми, пластмаси и др.

Финансирането на проекта е осъществено със собствени средства, със средства от „Холсим Груп" и от банкови кредити.

Увеличаването на капацитета на пещта е продиктувано от повишеното търсене в резултат на бума в строителството през последните няколко години, както и от очакванията на компанията за силно търсене на цимент в бъдеще в резултат на реализацията на големи обекти от националната инфраструктура.

Холсим (България) очаква потреблението на цимент в България през 2006 г. да достигне 3500 хил. тона или увеличение от 13 на сто в сравнение с 2005 г.

Швейцарската компания Холсим притежава почти целия капитал на "Белоизворски цимент", като чуждестранния инвеститор придоби завода за сумата от над 45,7 млн. долара.

Компанията е едноличен собственик и Плевенски цимент АД, като притежава мажоритарни дялове и от капитала на пловдивската компания „Комарс"АД, софийската „Кариерни материали" АД и пловдивската „Кариери" АД.

Според данни на компанията Холсим държи около 30% от пазара на цимент в страната.

Консолидираната печалба на дружеството за 2005 г. е в размер на 37 млн. лв.