Рейтинговата агенция Standard & Poor's съобщи днес, че икономиките на  развиващите се балкански страни са изправени пред риск от прегряване и политиците спешно трябва да предприемат по-предпазлива фискална политика, за да ограничат разрастващия се дефицит по текуща сметка, коментират от Ройтерс.

Агенцията поясни, че през последните няколко години рискът от прегряване при България, Румъния и Хърватска се е повишил значително въпреки, че повишаването на цените на вноса запазва инфлационния натиск.

Но с такива стойности на дефицит по текуща сметка, каквито регистрират държавите в момента, икономическата клапа, която е под високото налягане, няма да може да издържи дълго на създалото се напрежение.

Дефицитът ни по текуща сметка в момента е 11.4% от БВП. От МВФ прогнозираха, че до кря на годината той ще достигне 16.6% от БВП, докато екперти в индустрията
предричат цифри прибижаващи 20%. Този на Румъния се очаква да достигне до 11.5% от БВП към края на годината.

Анализатори от агенцията коментират, че по-малките балкански държави като Сърбия, Македония, Черна Гора, Албания и Босна са реализирали стабилен ръст на БВП от над 6% , но заради постоянния търговски дефицит предизвикан от високия ръст на кредитиране, външната им ликвидност се е влошила.

Припомняме, че според Standard & Poor's, заедно с румънците се нареждаме сред страните най-уязвими към промени в световната ликвидност.