По време на посещението си в Таджикистан, на първия българо-таджикски бизнес форум, вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин посочи, че за последните три години България е привлякла 11,5 милиарда долара общи чуждестранни инвестиции, съобщи БНР.

Двете страни имат потенциал за увеличаване на стокообмена, който за 2006 г. е бил 19 милиона долара, отбеляза българският вицеприемер.

Енергетиката и хранително-вкусовата промишленост са сред потенциалните сфери на развитие на сътрудничеството между България и Таджикистан. В областта на хранителната индустрия България може да предостави оборудване за консервната промишленост на Таджикистан.

Можем да предостави на Таджикистан своя опит като износител на ток и в привличането на чуждестранни инвестиции, по-голямата част от които са в българската енергетика, каза вицепремиерът.

Калфин информира, че министърът на външните работи на Таджикистан е предложил двете страни да започнат подготовка на споразумение за взаимна защита на инвестициите и избягване на двойното данъчно облагане.

България предлага партньорство на Таджикистан по проекти в рамките на Стратегията на ЕС за Централна Азия, допълни вицепремиерът.