Единствената фабрика за изкуствени елхи у нас, Грипс PVC, ще произведе около 10 000 елхи с размер от 0.80 до 2.50 метра за търговец на едро от Китай. Българските коледни дръвчета ще се продават у нас и на други пазари под китайската марка Дензел.

Търговецът, който досега е внасял само пластмасови дръвчета от Китай, тази година за първи път ще предложи български. Родните елхички са по-качествени и хората вече повече ги купуват.

Това се отнася най-вече за жилковата елха, която е направена от екологично чисти материали, наподобява естествената и дори връхчетата й са разцепени като на живо дръвче.

„В продължение на 15 години изкуствената елха се е свързвала с Китай. Знаело се е, че всички изкуствени елхи са китайски. Сега вече се знае, че качествените изкуствени елхи са български", разказва Йонко Земярски, единият от собствениците на фабриката.

Печалбата
Търсенето на по-скъпи елхи се е увеличило доста през последните години за сметка на китайските коледни дръвчета, чиито дял се е свил докъм 20%.

Български коледни дръвчета се предлагат в около 60 града у нас с от 10 000 до 50 000 жители. За 20 дни (от 05-ти до 20-ти декември, когато е сезонът) търговците на дребно „изкарват" от продажбата им между 2000 и 2500 лв.

Единственото изискване към тях е да имат достатъчно свободна площ пред магазина, където да изложат дръвчетата.

От фабриката осигуряват безплатен транспорт на елхите в подсилени велпапе кашони с дръжки, които запазват елхичката по-дълго време здрава и красива. Най-търсеният размер коледно дръвче е между 1.20 и 1.50 метра. В провинцията хората, които живеят в къщи, купуват по-високите модели - до 1.80 м.

Историята
Производство на жилкови елхи започва у нас в град Раковски преди повече от 4 години. През 2007 г. фабриката инвестира около 200 000 евро в ново оборудване, а това лято - още около 100 000 евро в трета поточна линия, която да отговори на нарасналото търсене на жилкови елхи.

Ръстът в продажбите на жилковите елхички е близо 40% през 2007 г. спрямо 2006 г. От тази година ГРИПС изнася освен за Румъния и Македония, и за Гърция.