Гърция и Италия подписаха протокол за строителството на подводен газопровод, който ще позволи да се транспортира в Европа през Гърция природен газ от Азебрайджан, Русия, Близкия Изток и Северна Африка.

Подписи под документа сложиха на церемонията по подписването в Атина министърът на развитието на Гърция Димитрис Сиуфас и министърът на икономическото развитие на Италия Пиерлуиджи Берсани.

Гръцко-италианският газопровод, сухопътната част на който е 590 км, а подводната - 217 км, ще бъде свързан със строящия се в момента гръцко-турски газопровод Комотини-Караджабей, който ще бъде завършен през юни тази година.

След като газопороводът бъде пуснат в експлоатация към турската газопреносна система, по него ще върви газ през Турция от Азербайджан, Иран, а по газопровода "Син поток" - от Русия.

Строителството на гръцко-италианския газопровод Комотини -Отранто ще започне 2008 г и ще завърши през 2011 г. Подписаният договор ще обезпечи доставката на природен газ от Каспийския регион, Близкия Изток и Северна Африка за италианския пазар и други европейски страни.

Това е една от стъпките, които Италия обяви, че ще предприеме, за да избегне зависимостта от руския газ.

Общата стойност на проекта е над 1 млрд.евро. Частично строителството ще се финансира от еврофондовете.

Гърция се надява, че гръцко-турският и гръцко-италианският газопровод ще я превърнат в енергиен възел в региона.

Гърция ще внася през Турция до 11,5 млрд. куб.метра газ годишно, ще изнася повече от 8 млрд куб. метра в Италия, а останалото ще се ползва за вътрешни нужди.

Гърция планира транзит на газ за Албания и бившата югославска република Македония.