Възможности за изграждане на Европейски потребителски център и в България беше обсъдено днес на Националния съвет за защита на потребителите в МИЕ.

В дискусията участваха министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, заместник-министър Нина Радева, експерти, както и представители на сдруженията на потребителите в България.

Едни от основните цели на този център е да повиши доверието на потребителите при извършването на покупки зад граница, както и да им разясни, че те са еднакво защитени и имат същите права при пазаруване както в собствената си държава така и в Европейския съюз.

Потребителските центрове ще събират, предоставят информация и ще оказват съдействие на потребителите при разрешаването на трансгранични спорове, също така ще бъдат включени в мрежа с останалите 25 европейски потребителски центрове. Мрежите FIN NET, SOLVIT и Европейската съдебна мрежа предоставят начини на потребителите, които могат да ползват при решаването на различни спорове.

Съгласно установените от Европейската комисия изисквания всеки Европейски потребителски център трябва да разполага минимум със 4 експерти (директор, юрист, съветник и поддържащ персонал).

Европейската комисия финансира изграждането и функционирането на Европейските потребителски центрове със съфинансиране от съответната страна членка. Финансирането от страна на ЕК ще бъде предоставено в рамките на Многогодишната програма на Общността за защита на потребителите за периода 2007 - 2013 г.

За изграждането на Европейски потребителски център в България е необходимо да бъде подписано споразумение между България и Европейската комисия в което да се посочи организацията, която ще администрира работата на центъра.