Русия и Казахстан подписаха договор за създаване на съвместно дружество за преработка на природен газ. Документът беше подписан днес в присъствието на двамата президенти Владимир Путин на Русия и Нурсултан Назарбаев на Казахстан.

Както съобщава ИТАР-ТАСС, документът предвижда създаването на съвместен газопреработващ коплекс с мощност 15 млрд. куб.м газ на година.

По думите на Путин "това е сериозен договор, който прави Русия и Казахстан партньори за решаване на основните проблеми в енергетиката, включително и за Западна Европа".

Назарбаев нарече договора "най-важният документ". " За първи път Казахстан инвестира огромна сума пари в руската икономика, а Русия позволи да получим права на собственост върху Оренбургския газопреработвателен завод", заяви казахстанският президент.

Руско-казахското дружество, базирано на Оренбургския завод, започва да работи на 1.01.2007 г.

Съвместното предприятие се създава при паритетни условия - 50 на 50. Русия внася в уставния капитал активите на Оренбургския завод, а Казахстан участва с пари, като сумата е равна на половината от оценката на завода. Парите ще бъдат използвани за развитие на газотранспортната система и модернизацията на завода.

Независими експерти са оценили завода на 19 млрд.рубли, за това Казахстан ще внесе 9,5 млрд. рубли и ще бъде съсобственик на завода.

"В продължение на 15 години гарантирано ще получаваме не по-малко от 15 млрд. куб.м газ на година. Тази сделка е изгодна за Казахстан, тъй като строителството на собствен завод е 3,5 пъти по-скъпо.", смята директорът на Оренбургския завод.

Той поясни, че 7 млрд. от тези 15 ще отиват към Казахстан, останалото ще остава за руските потребители, но не е изключен и износ.

Смята се, че запасите на Карачаганакското находище ще стигнат за следващите 80  години.