Румъния е една от страните, към която може да потеглят софийските бали с боклук, каза в интервю за БНР заместник -министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев.

Според него това е последният вариант, до който ще прибегне правителството, след като се изчерпят възможностите в страната.

В момента в страната има 27 сметища, които се разглеждат, посочи Чавдар Георгиев. Той не уточни обаче колко и кои от тях действително имат възможност да поемат огромното количество боклук на столицата.

В момента се разглежда въможността да се приема боклук в 27 сметища, които след 19 юли 2009 година ще бъдат единствените сметища, които ще отговарят на европейските изисквания.

До края на годината ще са готови проектирането и процедурите по екологичните оценки на завода за преработка на отпадъците.

Още преди два месеца стана ясно, че правителството ще се намеси и за намирането на решение за складираните в Кремоковци и гара Искър бали със смет.

До края на септември трябва да бъде намерено друго място за балите, а сегашните площадки ще бъдат закрити, съобщи zagrada.bg .

След затварянето на сметището в Суходол догодина Еврокомисията ще отпусне пари за рекултивацията му.