Протестното шествие на работниците от комбината „Кремиковци" премина по ул. "Г.С.Раковски" и достигна до Министерството на икономиката, където заместник-министърът на икономиката и енергетиката Нина Радева ще приеме представители на синдактите от "Кремиковци".

Сред тях са Людмил Павлов, Васил Яначков и други.

Синдикатите настояват държавата да отпусне под формата на кредит 40 милиона лева за захравнването на комбината и неговото спасяване.

Заради протестиращите беше блокирано движението от кръстовището при площад „Александър Невски", но движението вече е възстановено, предаде агенция „Фокус".

Начело на шествието работниците носеха плакат „ Държавата срещу Кремиковци. Сценарист Сергей Станишев, режисьор Петър Димитров, в главната роля Александър Томов, класьори - Бойко Борисов и други". Броят на работниците, участващи в шествието е около 1000 души.

Полиция охранява сградата на министерството с жива верига. Протестиращите освиркаха намиращите се в сградата на министерството служители и скандираха "оставка". Тъй като не всички могат да се съберат пред Министерството, все още е блокирана за движение ул. „Г. С. Раковски".

Очаква се протестиращите да връчат декларация на министъра на икономика Петър Димитров. В нея те настояват той да си подаде оставката, ако не е в състояние да вземе спешни мерки за спасяването на комбината и запазването му в работещо състояние до неговата продажба.

Протестиращите искат гаранция на обезпечение на нормалното производство от страна на държавните монополи - НЕК, „Булгаргаз" и БДЖ.. Работниците искат още и спешно намиране на нови и надеждни инвеститори, ясна и категорична позиция на министерството за бъдещето на „Кремиковци" и на работещите в комбината.

В декларацията си те настояват за незабавна среща с оперативното ръководство на комбината и синдикатите.

Припомняме, вчера бе спряна Доменна пещ №1, а третата доменна пещ все още не е извадена от експлоатация. Това обаче ще стане днес, ако не бъде получено обезпечаване с въглища. По думите на Яначков - ако бъде направен капитален ремонт на тази пещ, тя може да работи още много дълго време.

"Първа доменна пещ преди ремонта беше в много по-тежко състояние отколкото сега трета. Защо да не продължи да работи? Ние обаче сме свикнали, когато нещо е направено, да стоим и да гледаме. А в металургията нещата не са по този начин", допълни Яначков.

По думите му - по първоначални изчисления тези процеси по спирането на пещите и съпътстващите ги производства ще засегнат около 2000 души. "Разбира се, в момента никой не говори за съкращения, а за консервация. Надявам се, скоро време да се намери решение", коментира Яначков.

Той обясни, че това са данни единствено за "Кремиковци". Не бива обаче да бъдат пропускани и предприятията, които обслужват комбината, защото вероятно и те ще бъдат засегнати.

"Държавата уж твърди, че прави всичко възможно да съхрани "Кремиковци" работещо, а всъщност - когато трябва да се взимат решения, не е така. Ние отдавна говорим, че - не се дава вярна информация по отношение на инвестициите, на плана за екология и други", каза още синдикалистът.

По думите му - синдикатите са предупреждавали многократно за състоянието на комбината, както за и това, че не се изпълнява договора с "Ворскла стийл".

"Казват - "Кремиковци" е виновно, но държавата трябва да си поеме отговорността. Държавата е най-големият кредитор, а щетата, която ще понесе, е огромна. Защо не реагира", запита още Яначков.

Днес спира коксохимическото производство на "Кремиковци", потвърди за БГНЕС лидерът на синдикат "Подкрепа" Людмил Павлов.