Американски съд издаде присъда, според която Либия и шест държавни либийски служители ще трябва да платят повече от шест милиарда долара като компенсация за сваления френски самолет в небето над Нигер през 1989 г., съобщи BBC News.

В тази сума влиза стойността на самолета, компенсация за смъртта на всеки от седмината загинали американски граждани, компенсация за моралната вреда на семействата им, компенсация на сумата, която пътниците можеха да спечелят, ако не бяха загинали. Освен това по американските закони сумата е утроена, защото причина за падането ан самолета е бил терористичен акт.

Самолетът DC-10 на авиокомпанията UTA с 170 пътници на борда е излетял на 19 септември 1989 година от Париж за Чад. Когато самолетът се е намирал над Сахара, в багажното отделение се задейства взривно устройство, скрито в един от куфарите. След падането на лайнера нито един от хората на борда не оживява.

През 1999 година френски съд призна Либия и шест либийски чиновници за виновни за взривяване на самолета. Либия заяви, че няма никакво отношение към терористичния акт и отказа да предаде на французите обвиняемите. Въпреки това страната се съгласи да заплати по един милион долара на всяко от семействата на 170 загинали пътници.

Слушания по иска за изплащане на компенсации за загиналите американци  започнаха през август 2007 г.