Твърди се, че компанията на медийния магнат Рупърт Мърдок News Corporation е в преговори с Yahoo относно възможна сделка, която би неутрализирала офертата от Microsoft.

The Wall Street Journal съобщава, че News Corp предвижда подобна стъпка, при която MySpace и другите Интернет активи на Мърдок могат да се слеят с Yahoo. Интернет порталът ще даде на News Corp 20% от акциите си и ще остане независим.

Припомняме, наскоро Microsoft отправи оферта да купи Yahoo за над 40 млрд. долара. От Yahoo обаче са отхвърлили сделката като подценяваща стойността на марката, аудиторията, инвестициите в рекламни платформи, перспективите за бъдещ ръст, свободните парични потоци и потенциала за печалба.

В разяснителното си писмо защо е отхвърлили офертата, изпълнителният директор на Yahoo, Джери Янг, е казал, че фирмата му е била „в позицията да извлече предимство от огромната пазарна възможност".

Днес Yahoo е по-бързо движеща се, по-добре организирана, по-подвижна компания, отколкото само преди няколко месеца - казал е Янг.

Ресурсите са били пренасочени към стратегическите приоритети на Yahoo и е направена важна крачка към насочване на организацията в желания курс и отказ от дейности, които не съответстват на „критичните инициативи за ръст".

От страна на Microsoft желанието за сливане с Yahoo се обяснява с онлайн присъствието на последния и възможността за по-добра конкуренция с пазарния лидер Google.

И така, Yahoo отхвърли като „несполучлива" офертата от $31 за акция, 62% над нивото, при което акциите на Yahoo се търгуваха на 1 февруари.

Медийните активи на News Corp включват Dow Jones (той публикува Wall Street Journal), Fox News, BSkyB, The Sun и The Times, както и MySpace.