Министърът на социалната политика Емилия Масларова обеща по-големи пенсии, по-ниска безработица, по-висока издръжка на социалните домове и по-добро спазване на трудовото законодателство, предаде news.bg.

Министър Масларова представи социалната стратегия за заетостта в периода от 2008 до 2015 година. Според министъра от 2004 година досега безработицата е намаляла от 12.6% до 6.6%.

По-рано през деня социалният министър съобщи, че пенсиите ще бъдат индексирани с 10.3% от първи юли, по-старите пенсии могат да бъдат преизчислени и допълнително повишени. Очаква се до края на годната да бъде променена формулата, по която се изчисляват пенсиите.

Масларова обеща и увеличение на заплатите в бюджетния сектор с 10% от юли, а където администрацията е съкратена с 12%.

Увеличение с 50% на домовете за деца предвиждат част от промените, които обеща Масларова. Социалните промени включват и промяна в размера на помощта за отопление от 180 на 270 лв. като средствата ще се дават под формата на еднократни плащания.

Семействата, чиито деца до осми клас не ходят редовно на училище, обаче ще останат без помощи.

Според актуализирания план на Масларова, коефициентът на заетост трябва да достигне 72% през 2015 година, като този при жените трябва да стане 68%. Коефициентът на заетост при възрастните от 55 до 64 години трябва да стане 52%, а средната възраст за излизане от работната сила - 68 години при 64 години в момента.

От 130 -140 хил. безработни в България се предвижда безработицата да се сведе от 4.1% на 3%. Промените предвиждат и броят на преждевременно напусналите образователната система ученици да намалее от 16.6 на 10 процента, като целта е среднистите до 22-годишна възраст да нараснат от 85.1% на 87%.

Част от мерките срещу безработицата предвиждат и увеличаване на заетостта сред младите, като идеята е тя да нарасне от 24.5% на 30%.

Повишаване на качеството на работната сила и незабавна реформа на образователната система, за да се предотврати ранното напускане на ученици е предложил Филип Буш от Главна дирекция „Заетост и равни възможности" в Европейската комисия, който взе участие в конференцията.

Производителността на труда на един зает до 2015 година трябва да се увеличи от 35.7% на 50%, предвиждат промените на социалното министерство. Промените на Масларова предвиждат и засилване на правомощията на Инсекцията по труда.