Кризата вероятно е икономическата болест на съвремието. Докато Европа се чуди каква профилактична терапия да приложи за финансовата си система, то икономиката на Украйна прихвана друго заболяване.

Понижението на световните цени на металите доведе до това, че украинските компании не могат да се конкурират с китайските и руските производители, пише „Лента ру". Това е причина за започване на металургична криза.

Много комбинати са принудени да намалят темпа на работа. От 36 украински доменни пещи не работят 17.

По данни на пресата руските и китайските метали сега по-конкурентноспособни на световните пазари и за това, че са по-евтини от украинските. Металургичната промишленост е един от най-развитите сектори в Украйна. В структурата на БВП на страната делът на металургията представлява 27 на сто. През 2007 година компаниите от този сектор са реализирали продукция  повече от 148 милиарда гривни.

Проблемите в металургичния бранш на Украйна засягат комбината „Кремиковци".

Синдикатите продължават да смятат, че Ворскла Стийл България, част от Група Финанси и Кредит на украинския бизнесмен Константин Жеваго, не изпълнява подписания договор за ишлеме.  Васил Яначков от КНСБ заяви за Money.bg, че  в предприятието се дължат заплати за юли, август и по всяка вероятност висящ ще остане въпросът и с възнагражденията за септември.