От Moody's вчера са съобщили, че предстои компанията да се реорганизира. Ще бъдат формирани две поделения, което ще доведе до отделяне на кредитните рейтинги от операциите по продажбите, маркетинга и анализите, информира Bloomberg.

По този начин ще се засили независимостта на компанията в нейните дейности, свързани с оценката на ценните книжа.

Президент на поделението, което ще определя кредитните рейтинги, ще бъде Брайън Кларксон, 51. Марк Алмейда, 47, ще оглави новото поделение за услуги, които не са свързани с определяне на рейтинг - например Economy.com и KMV, както и продажбите и маркетинга за целия бизнес.

Някои инвеститори отправяха критики към Moody's, че компанията не е оценила правилно риска от бонове, свързани с вторични ипотеки.

Ръководителят на Банковата комисия на Сената този месец заяви, че регулаторите трябва да гарантират как услугите по определяне на рейтинг не са предубедени в оценката си на облигациите заради някакви комисионни.

Анализатор коментира: Moody's са много внимателна компания. Може би критиките са стигнали до тях.

Компаниите, определящи кредитен рейтинг, вероятно ще бъдат заставяни да демонстрират обективността на рейтингите, които те дават. "Това е първата защитна линия срещу появилата се заплаха за франчайзинга на кредитните агенции", коментира дългогодишен противник на практиката да се определят кредитни рейтинги.

Стандартите, използвани от кредитните агенции за оценка на дълга, могат пряко да засягат техните приходи. Наистина, Moody's в това отношение са перфектни. През април, когато те въведоха по-строги правила за оценка дълга под формата на ипотечни ценни книжа, те лишиха от рейтинг 70% от новите сделки.