Над 60 процента от възрастните хора у нас ще получават по-високи пенсии след преизчисляването им от 1 октомври тази година. Това става ясно от обсъдените днес промени в Кодекса за социално осигуряване по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество с участието на социалния министър Емилия Масларова.

Според новия механизъм пенсиите, отпуснати до 31 декември 2007 година, ще се преизчисляват от 1 октомври 2008 година. Определеният индивидуален коефициент на лицето към 1 октомври се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2007 година, който е 398,17 лв. Преизчисляването ще се извършва, само ако това е по-благоприятно за даден човек.

Според изчисленията на социалното министерство и НОИ, прилагането на новия механизъм ще доведе до увеличаване на пенсиите на 62,6% от възрастните хора. За останалите пенсионери ще се запази досегашният размер.

От 1 юли у нас минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е 113,49 лева, прие Народното събрание. От началото на януари до 30 юни 2008 г. минималната пенсия за стаж е била 102,85 лева.

Правителство в северната ни съседка реши да отпусне значителна сума от държавния бюджет за подкрепи финансово социално слабите и възрастните хора заради скока в цените на природния газ и тока от 1 юли в Румъния.

Заради ръста на цените германското правителство също увеличи парите за старост
.  Пенсиите там скочиха от 1 юли с 1,1%. Например този, който получава 1000 евро, ще има бонус от 11 евро.