Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов поиска 570 млн. лв. за земеделски субсидии. Той е против орязаните 230 млн. лв. субсидии за земеделските производители в бюджета за следващата година. Това обяви министърът пред Комисията по земеделие и гори в парламента, съобщиха от пресцентъра на аграрното ведомство.

Това изказване е по повод на обявените днес безсрочни национални протести от страна на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Те се оплакаха от отрязаните пари за земеделие в Бюджет 2012 и поискаха среща с премиера Бойко Борисов.

На пресконференция в БТА днес зърнопроизводителите посочиха, че за пореден път не се е стигнало до намаляване на акциза върху горивата, които се използват в селското стопанство. Те припомниха, че спрямо вече подписани документи, е било предвидено през 2011 г. от 61 ст. акциз, земеделците да плащат 17 ст., а останалите 43 ст. да бъдат преференция.

За 2012 г. е било предвидено да се плащат 10 ст., а преференцията да бъде в размер на 53 ст. За 2013 г. е било заложено земеделските производители да плащат само 6 ст. акциз върху горивата, използвани за земеделски нужди, а останалите 57-58 ст. - да бъдат преференция.