Повече от 17 милиона души в UK не могат да си позволят или не желаят да си купят недвижим имот.

Недостигът на пари в кеш
е основната причина за склонността към наемане вместо за притежаване на дом. Следва го желанието да не се „затварят" твърде много пари, съобщава CNN.

Другият най-важен мотив за хората е, че цените на недвижимите имоти в скоро време ще паднат.

Abbey интервюира повече от 1,000 души, което дава възможност резултатите да се пренeсат върху цялото възрастно население на Великорбритания.

„Има хора, които чувстват, че не искат „да се тълпят върху стълбицата на недвижимите имоти", но някои, които биха искали, се сблъскват с много бариери, най-значимата от които е цената на домовете", казва говорителят на банката Ники Одхам Гардинер.

„Но има и много други учудващи резултати, например сигурността на работното място, недостигът на време и невъзможността да се намери подходящата ипотека."

Изследването освен това установява значителна пропорция между компромиса, който правят „купувачите за първи път" за желания си дом.

Друго, независимо от цитираното проучване, осъществено от бюро за ипотечна консултация, установява, че купувачите на първо жилище надхвърлят възможностите си.

Ако се сравнят първите девет месеца на 2006 г. със същия период през 2005 г., броят на хората, които поемат 100% ипотеки, се е увеличил с 25%. Някои купувачи на недвижими имоти чисто и просто нямат друг шанс, освен да поемат такива ипотеки.

Но данните сигнализират за опасна за търговците тенденция. Поемането на 100% ипотека излага длъжника на риск от отрицателна стойност в случай на ликвидация, при положение че цените спаднат.

Ценовата инфлация в недвижимите имоти на Великобритания през 2006 г. далеч надхвърля прогнозите, но широко подкрепяното увеличение на лихвеното ниво през ноември може да причини забавянето й.