Противопоставяне и нападки белязаха началото на новата сесия на 40-тото Народно събрание. Представителите на управляващата коалиция изтъкваха колко безсилна е опозицията срещу управлението, което работи за модерна и силна България, информира БГНЕС.

Опозиционните лидери наблегнаха на изчерпаното управление на тройната коалиция и на общите си действия за свалянето на правителството. Само ВМРО-лидерът Красимир Каракачанов сложи клин между управляващи и опозиция, изтъквайки, че „няма значение кой предлага и работи по разумните неща за България - от опозицията или от управляващите".

Трудно ми е да разбера какво обединява опозиционните партии, посочи предсесдателят на Парламентарната група на Коалиция за България Ангел Найденов и наблегна върху „провала на инициативата за подписка за „уволнение" на правителството". Израз на политическа безвкусица е идеята да се експлоатират значими дати в българската история, изтъкна Найденов.

Вместо сходство на идеи днешната опозиция ни предлага безпринципен съюз на фигури в името на управленската цел, каза зам. председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан. Това не е коректива, от който страната ни се нуждае, коментира Местан и изтъкна, че „българският политически процес още не е култивирал диалог между управляващи и опозиция. Затова поотделно ще вървят опозиция и управляващи в следващите месеци до изборите", изтъкна Местан.

НДСВ остава в коалицията - това бе основната теза в словото на председателя на ПГ на НДСВ Пламен Моллов от парламентарната трибуна в началото на новата сесия на 40-тото Народно събрание. НДСВ остава в управлението, за да не се помпа инфлацията, за да има граждански контрол, за да дава политическо представителство на либералните и центристки идеи, посочи Моллов.

Според него, ако НДСВ напусне коалицията, хората с подобни идеи ще се почувстват предадени. Моллов подчерта, че „обществото не желае да оцени сега съществуващия консенсус на управлението".

„Лятото показа, че не може да се говори, че опозицията в България е безпомощна, каза лидерът на ДСБ Иван Костов от парламентарната трибуна. Той изрази недоумение, че в началото на новата парламентарна сесия говорителите на управляващата коалиция са посветили три четвърти от времето си на опозицията. „Лятото показа, че се сринаха правителствените прогнози за спад на инфлацията, срина се българската фондова борса.

През лятото за първи път се видя значителен отлив на чуждестранни инвестиции от България и че това правителство не отговаря на най-важните предизвикателства, които стоят пред него", посочи Костов.

Не е логично след тежките европейски критики и безпрецедентните санкции по европейските фондове парламентът да счита, че няма задължение да упражнява натиск и контрол, заяви ръководителят на ПГ на Българска нова демокрация/БНД/ Борислав Ралчев от трибуната на Парламента.

Няма да се занимавам повече с това правителство. Но Вие, г-н Станишев, поискахте война с това правителство и ще я получите. Това каза лидерът на „Атака" Волен Сидеров в началото на новата парламентарна сесия на 40-тото Народно събрание.