Русия пусна на вода през уикенда най-новата си атомна подводница от четвърто поколение "Юрий Долгорукий". Това е първата руска подводница със стратегическо предназначение.

За последен път нова подводница влиза на въоръжение във военно-морските сили преди 15 години - началото на 90-те години по времето на СССР.

При построяването на плавателния съд са използвани най-съвременните последни научни достижения. Стойността му в рубли е 23 млрд. Окончателно подводницата ще влезе в състава на военно-морските сили на Русия през 2008 г, след серия изпитания.

В момента в завода производител "Севмаш" се строят още 2 подобни подводни лодки. Те са оборудвани със спасителна камера, разчетена да побере целия екипаж, а на всяка от атомните подводници ще има по 12 ядрени ракети "Булава".

Командването на военно-морските сили на Русия разчита, че скоро тези подводни ракетоносци ще станат основа на морските стратегически сили на страната.

В същия завод се изработват и първите плаващи АЕЦ в света, за които Money.bg вече писа. Русия предвижда да изгради флотилия от 7 плаващи атомни електроцентрали, които да се базират в крайбрежни райони на страната.