Eвропейската комисия направи последен опит да получи повече контрол върху сектора на телекомуникациите, съобщи електронното издание EurActiv.

Комисията настоява за създаването на нова институция в ЕС, който да контролира телекомуникациите. ЕП обаче се противопостави на това предложение. Еврокомисарят по телекомуникациите и информационното общество Вивиан Рединг опита да гарантира по-силно влияние на ЕК в сектора, въпреки липсата на нов орган. По време на последния дебат за телекомуникациите преди окончателното гласуване на ЕП, насрочено за 23 септември, Рединг призова ЕК да получи право на вето срещу регулаторни мерки, възприети на национално ниво. Комисар Рединг смята, че ЕК трябва да разполага с право на вето, ако националните регулаторни мерки не са в съответствие с политиката на ЕС.

Европейският парламент обаче е против създаването на нов орган, който да се финансира от евробюджета. Причините са както ограниченията на самия бюджет, така и нуждата от осигуряване на независимост от ЕК на новия орган.

Въпросът е кой ще контролира тази нова структура, която ще наблюдава  телекомуникационния сектор. Финансиране с пари от бюджета на ЕС би означавало по-голяма намеса на Европейската комисия.