Сдружението за електронни комуникации (СЕК) и Комисията за защита на потребителите (КЗП) сключиха днес споразумение за сътрудничество и съвместна дейност, съобщиха от СЕК.

То бе официално подписано от Теодор Захов, председател на Управителния съвет на СЕК, и от Дамян Лазаров, председател на Комисията за защита на потребителите.

Основната цел на бъдещото партньорство е осигуряване на ефективна потребителска защита, както при надзора на пазара, така и при постъпване на сигнали, жалби и рекламации.

"Смятаме, че подобно сътрудничество ще допринесе за по-ефективна защита на интересите на потребителите в България. Една от основните цели на Сдружението за електронни комуникации е именно създаване на условия за открит и конкурентен телекомуникационен пазар в България. С общите усилия на членовете на СЕК и Комисията за защита на потребителите ще можем да осигурим навременна и адекватна подкрепа на българските потребители", каза Теодор Захов.

Като представител на алтернативните телеком компании в страната Сдружението за електронни комуникации съдейства за развитие на свободната конкуренция в телекомуникационния пазар и либерализация на сектора в страната. По този начин СЕК допринася за още по-добра и ефективна защита на интересите на потребителите и подобряване на телекомуникацинните услуги.

Сдружението за електронни комуникации и Комисията за защита на потребителите ще си сътрудничат чрез взаимно предоставяне на експерти, включително и в работни групи за разглеждане на проблеми, свързани с пазара на стоки и услуги. Експертите ще дават становища по конкретни казуси във връзка с постъпили сигнали и жалби от потребители.

СЕК и КЗП ще си партнират още и в организирането на съвместни мероприятия, както и при отпечатването и разпространението на съвместни издания по проблеми в обсега на тяхната дейност.

Някой от компаниите членове на СЕК са: Вестител БГ, Кейбълтел, Некском България, Орбител, Пролинк, Cisco Системс България, Спектър Нет и др.