Сега, аз не вярвам, че сенатор Маккейн, че не го е грижа за живота на американците, мисля, че той не разбира проблемите им, заяви кандидатът на демократите за президент на САЩ Барак Обама пред 75 хиляди привърженици на футболния стадион в Денвър.

На 4 ноември ние трябва да кажем „8 са достатъчно, каза Обама, цитиран от Ройтерс. На 4 ноември са президентските избори в Америка, а вече 8 години републиканецът Джордж Буш е президент на Америка.

Ако Маккейн иска да следва действията на Джордж Буш с неговите тежки речи и лоша стратегия, това е негов проблем, но от това не се нуждае Америка, твърди кандидатът на демократите.

Бившият вицепрезидент и носител на Нобелова награда Ал Гор, който загуби изборите през 2000 година срещу Буш, заяви, че много неща щяха да бъдат различни, ако той беше спечелил. Той определи Обама като „ясно откъсване от политиката на партизанщината и преградите".

Обама си поставя амбициозни цели които включват намаление на данъците за 95 на сто от американците и край на петролната зависимост от Близкия изток за 10 години.

Той обеща да вложи 150 милиарда долара през следващите 10 години във възобновяеми източници.

Само преди няколко седмици Обама предложи да бъде изграден газопровод, който да започва от Аляска и да преминава през Америка и Канада. Това според него би осигурило енергийната сигурност на САЩ. Прогнозният дневен капацитет на съоражението е 113 милиона кубически метра, което прави 7 на сто от сегашното потребление на синьо гориво.

Обама е за дългосрочни данъчни облекчения и преференции за пенсионерите с доход под 50 хиляди долара.

Обама смята, че необходимо да се увеличат данъците за хората с годишни доходи над 250 хиляди и да се повишат корпоративните налози.

Америка, ние ще бъдем по-добри отколкото през изминалите 8 години, Ние ще бъдем по-добрата, цитира част от изказването му германското издание „Фокус".

Обама е работил няколко дни върху речта си пред многобройната публика в Денвър със съдействието на стратега Дейвид Акселрод и автора на речи Джон Фаврю, но много от акцентите в нея е измислил.