Веселин Георгиев - бившият изпълнителен директор на фонд „Републиканска пътна инфраструктура", оневини със своите показания Иван Владимиров и Любомир Лилов, съобщи news.bg.

Двамата бивши служители на фонда бяха обвинени, че са взели подкуп, за да променят отрицателното становище, дадено от главния секретар на фонда Живко Недев върху проекта на Георги Янев.

В показанията си Георгиев каза пред съда, че няма как двамата обвиняеми да променят официалното становище, дадено по проекта, тъй като подобни действия трябва да бъдат съгласувани с експертен съвет от девет души, както и със съответния ресорен заместник-директор.

Георгиев категорично заяви, че не се е виждал с обвиняемите след тяхното задържане, а за водената срещу тях преписка е разбрал в деня на акцията срещу тях.

Той уточни, че се случва служители на фонда да правят фотокопие на проекти с цел да продължат работата си по тях в домашни условия. Веселин Георгиев уточни, че одобрява подобни действия с оглед по-бързата работа на служителите.

Двамата бяха задържани на 24 януари за това, че поискали подкуп от 50 000 лева от архитекта Георги Янев, припомня Дарик.

Парите били предназначени за прекатегоризирането на земя, близо до Велико Търново, позволяващо върху нея да бъде извършено строителство. Прокуратурата обвинява Лилов за това, че като директор на Дирекция "Усвояване на средства от ЕС" към Министерство на финансите е поискал и приел от Янев сумата от 25 000 лв., за да упражни влияние при вземане на решение от друго длъжностно лице - Иван Владимиров.

Владимиров от своя страна трябвало да съгласува изменение на плана за застрояването и на регулационния план в землището на село Леденика, община Велико Търново.

Лилов е обвинен и че предложил на Владимиров 25 000 лв. Според обвинението Владимиров, като началник сектор "Подготовка търгове и договаряне" и временно изпълняващ длъжността началник на отдел към Фонда, приел предложението на Лилов да вземе парите.

В хода на процеса Лилов се призна за виновен, че е вземал подкуп, но отрече да е давал такъв.