Пред парламентарна комисия по земеделието и горите Зам.-министърът на земеделието и горите д-р Светла Бъчварова информира народните представители за взетите решения относно размера на помощите за пострадали земеделци, съобщи пресцентърът на МЗГ. Минималният размер на помощта е до 80% от намалението на приходите от продажби на продукция (до 90% за райони с по-неблагоприятно положение).

За 2007 г. по план-сметката на Държавен фонд „Земеделие" са осигурени 15 000 000 лв. за предоставяне на краткосрочни кредити на земеделските производители. Анализът на изпълнението на план-сметката към настоящия момента показва възможност чрез вътрешни компенсирани промени да бъдат осигурени допълнителни финансови средства в размер на 15 000 000 лв.

Води се регистър на подадените заявления и попълнените констативни протоколи, като подадените заявления са 5 577. Изготвени са над 7 000 бр. протоколи за компенсиране на загубите от сушата, които възлизат на над 30 % средногодишна продукция.

Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил е информирал търговските банки за готовността на Разплащателната агенция за издаване на сертификати на желаещите земеделски стопани да получат кредити от банките за своята дейност.

На 06.07.2007 г. бе подписан Меморандум между МЗГ, ДФ „Земеделие" и 21 търговски банки. В Меморандумът е записано, че регистрираните земеделски стопани, имащи право на подпомагане по Схемата за единно плащане на площ, ще получат възможност за банкови кредити, преди да са им преведени помощите.

Идеята за подписването на този Меморандум бе свързана с необходимостта земеделските стопани, които имат право да получат субсидии по Схемата за единно плащане на площ, да имат по-бърз и гъвкав достъп до кредитен ресурс.