Осигурителните прагове се увеличават рекордно", алармира Дневник"

Рекордно повишение на минималните осигурителни прагове договориха работодателите и синдикатите за следващата година. За първи път от 2003 г., когато праговете бяха въведени, средното годишно увеличение ще бъде над 20%, колкото препоръча правителството, а за някои категории персонал и някои браншове надхвърля 30%.

За сравнение, през миналата година договореното от бизнеса и синдикатите средно увеличение на осигурителните прагове в частния сектор беше 14%. Това нарастване донесе на НОИ 200 млн. лв. повече приходи.

Като цяло увеличението е най-значително за квалифицираните изпълнителски кадри, недостигът на които се усеща най-силно от бизнеса. За неквалифицираните работници осигурителният праг е близо до минималната заплата за страната, която догодина ще е 220 лв. В строителството например договореното увеличение за оператори на машини е с 37.7%. В туризма и в охранителната дейност най-голямо нарастване - 25-28%, също ще има за квалифицираните работници.

Догодина значително ще се увеличат и минималните осигурителни прагове за мениджърите, чиито реални възнаграждения обикновено са много по-високи. За ръководните позиции в строителството процентът на нарастване е 25-27%, в металургията е с над 20%, в производството на напитки - с 25%. Според договореното ръководител на строителен обект ще бъде осигуряван върху поне 580 лв. при 455 лв. през тази година, а главен мениджър на хотел - върху 570 лв. в сравнение със сегашните 480 лв.

Според коментарите на бизнес организациите с повишението на праговете работодателите са отчели предварително намаляването на осигурителната тежест с 3 пункта от 1 октомври, както и заявеното намерение за промяна в съотношението работодател - работник при плащането на осигуровките.

Като проблемни се очертават единствено секторите на енергетиката и водоснабдяването, където цените се определят от Държавната агенция за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), а не се формират на пазара, съобщи Тебеян. Заради това ограничение в двата сектора няма да бъде възможно заплатите да се вдигнат с процента, договорен средно за икономиката, без това да доведе до загуби за дружествата, обясни той. Затова Българската стопанска камара ще предложи на министерството на труда да направи изключение и да не налага административно средния процент на нарастване на заплатите. Ведомството на Масларова има това право за сектори, в които работодатели и синдикати не са подписали споразумения.

В някои браншове на хранителната индустрия също все още няма подписани споразумения между работодатели и синдикати. Според участници в разговорите обаче там противоречията са предимно технически и се очаква да бъдат изчистени в близките дни.

Така минималните суми, върху които ще се начисляват осигуровките от следващата година, ще нараснат пропорционално на увеличената с 22.2% минимална заплата за страната. В синхрон с общата тенденция остават единствено праговете за самоосигуряващите се - адвокати, нотариуси, зъболекари, творци, занаятчии и други представители на свободните професии. За догодина правителството планира едва 9% ръст на минималния осигурителен доход - до 240 лв. месечно, върху който те ще са длъжни да начисляват вноски. За сравнение, максималният осигурителен доход за високоплатените специалисти ще скочи с 43% и ще е 2000 лв.

За първи път минималните осигурителни прагове стават и начални заплати, както се споразумяха работодателите и синдикатите при преговорите за ръста на доходите това лято. Досега фирмите имаха право да плащат на работниците по-малко от месечната сума, върху която начисляват осигуровки. Идеята на промяната е възнагражденията на новоназначените работници без опит да започват от минималния праг за съответната длъжност.

Все още не е ясно дали правителството ще се откаже да плаща осигуровките на държавните служители, полицаите, военните и магистратите. Според сега действащите разпоредби вноските на тези 110 хил. души се плащат от държавния бюджет, т.е. от всички данъкоплатци. По данни на НОИ сумата възлиза на около 1 млрд. лв. годишно.

Чужденци точат ДДС през наши фирми, отбелязва „Монитор"

Над 5 милиона лева данъци дължи софийската фирма "Консулт ентерпрайз" ЕООД. Половината от сумата е ДДС. Дружеството няма никакви активи.То е 100% собственост на чужденец.

Разследване на "Монитор" установи, че десетки наши фирми с огромни дългове по ДДС се прехвърлят на чужди граждани, които вече са напуснали страната. Новите собственици са предимно от Украйна, Молдова и Сърбия.

Рекордьор по "изкупуването" на такива фирми е 30-годишният украинец Сергей Балтаков. Справка във фирмените регистри показва, че в момента той притежава над 30 еднолични дружества с екзотични имена основно в София. По една-две фирми Балтаков има в Ботевград, Велико Търново, Благоевград, Ямбол и Пловдив.

Собствеността е прехвърляна през 2002-2203 г., след ревизиите. Любопитна подробност е, че в определени дни фирменото отделение на Софийския градски съд е работило само за Балтаков. Никой не е обърнал внимание на факта, че чужденецът се представя ту като Сергей Балтаков, ту като Балтаков Сергей. При вписването веднъж подава данни като украински гражданин с личен номер на чужденец, друг път като български - с ЕГН. Вероятно по тази причина данъчните са проверили само няколко от фирмите на Балтаков. Ревизиите са правени непосредствено преди промяната на собствеността.

Факсимиле от съобщението за издирването на Сергей Балтаков и приятелката му Елена Сборщик.

С най-големи дългове е "Консулт ентерпрайз" ЕООД. Фирмата е регистрирана през 2002 г. и само за година успява да източи ДДС за 2 милиона лева. Към датата на ревизията - май 2003 г., общите й задължения надхвърлят 5 милиона лева. С този дълг Сергей Балтаков взема фирмата през октомври 2003 г. Предишният собственик - Дари Кирилов Йорданов от Пазарджик, не бе открит за коментар.

Над 1 милион лева дължи и друга "купена" от украинеца фирма - "Антарес БГ КОМ" ЕООД с адрес на бул. "Дондуков" 131 в София. Според ревизионния акт дейността й е изключително разностранна - покупко-продажба на ваучери и горива.

Дружеството няма складове и търговски обекти, няма служители, не притежава никакви активи, са установили данъчните. ДДС-то е източено за по-малко от месец през февруари 2004 г.

На пръв поглед няма никаква логика човек да купува фирми с огромни дългове и никакви активи. Според запознати с дедесарските схеми вероятно това е начин за осуетяване на плащането.

"От една страна прехвърлянето на собствеността затруднява данъчните проверки. От друга, фирмите продължават да съществуват като търговски субекти, да развиват фиктивна дейност и да теглят данъчен кредит", обясняват експерти. Те обаче не изключват да има и трети вариант на престъпния замисъл, за който никой още не се е сетил. Все още не ясно и кой е мозъкът на операцията.

Сергей Балтаков се оказа мистериозна личност, която никой не е виждал. "Монитор" не успя да го открие на нито един от посочените фирмени адреси и телефони.

"Мисля, че не е в България. От година и нещо не ми се е обаждал. Значи нещо е станало", заяви по телефона представител на една от фирмите на Балтаков - "Джулиета". Мъжът отказа да съобщи името си и заплаши репортера на "Монитор", че ще му стъжни живота.

На адреса на друга фирма - "Комфорт-Р" в Ботевград, се оказа, че Балтаков е наемател, но хазяинът Иван Гергинов не го познава.

"Софийска е фирмата, но не помня кой е собственикът. Работят с транспорт, горива, имат търговски обекти. Сергей Балтаков обаче не ми говори нищо", каза Гергинов.

Освен еднолични фирми, Сергей Балтаков участва и в две ООД-та. Едното се казва "Алфа груп 2001". Фирмата е регистрирана през 1997 г. и е прекратила дейността си през 2002 г. Съдружник на украинеца с 50% участие е Огнян Милчев. Той също има над 10 фирми. В някои от дружествата Милчев и Балтаков са дали един и същи мобилен телефон за контакти

"В момента съм в чужбина. Много отдавна нямам контакт с този човек", заяви Милчев.

Сергей Балатков е обявен за издирване от МВР през май 2004 г. Снимката е публикувана в централни всекидневници. Въпреки това украинецът продължава да "изкупува" фирми. Последната му сделка е от тази година, а фирмата се казва " Д Неон". Как съдът е регистрирал промяната в собствеността, не е ясно.

Другото ООД е "Космо груп". Регистрирано е през април 2004 г. и все още действа.

520 лв. за учителите, но от 2008 г.", пресмята „Монитор"

Средната учителска заплата да стане най-малко 520 лв., но от началото на 2008 г., обеща правителството вчера. Така разполагаемият доход на един преподавател, който в момента е средно около 444 лв. на месец, ще бъде увеличен с над 10 - 15 %. Това съобщи вчера по време на специална пресконференция министър-председателят Сергей Станишев.

"Увеличението ще позволи средното възнаграждение на преподавателите да надхвърли това в бюджетната сфера. Заделяните пари за образование пък ще станат над 4,2 % от БВП. ", допълни пък просветният министър Даниел Вълчев.

Както "Монитор" писа, преди десетина дни учителите заплашиха да обявят стачка и да не открият учебната година, ако не получат двойни заплати или най-малко 20-процентно увеличение на възнагражденията им от първи октомври. Тогава преподавателите за пореден път заявиха, че средно на месец те получават не повече от 350 лв.

"Заплатите на учителите няма как да бъдат повишени с 20 на сто от началото на октомври, тъй като правителството трябва да изпълнява бюджета си. Скоростно увеличение е възможно от началото на другата година.", категоричен бе премиерът. Той допълни, че искането за 100-процента по-големи заплати би коствало на държавата около 1 млрд. лв. По думите му стана ясно, че правителството е готово на реален диалог с учителите, но няма да отговаря на поставени ултиматуми.

Учителите излязоха на стачка още през 2005 г. заради ниските си заплати.

До края на мандата най-добрите преподаватели в най-елитните училища могат да получават над 920 лв. на месец, категорични са от правителството. Това ще стане възможно с въвеждането и на втори и трети стълб на диференцираното заплащане в училищата, които ще бъдат факт до юли 2008 г.

"Така един учител, които сега получава 444 лв. на месец, може да получи на два пъти по 30-процентно увеличение на заплатата и така в края на 2008 г да взема по около 800-850 лв. на месец.", изчисли просветният министър Даниел Вълчев.

Преподавателите ще решат дали да стачкуват или да започнат учебната година днес. Това ще стане по време на среща между училищните синдикати и просветния министър Даниел Вълчев.

Русе и Хасково пилеят общинското имущество", научаваме от Сега"

Сериозно нехайство към общинската собственост проявяват общините Русе и Хасково. Те са одобрявали неизгодни продажби на имоти и са апортирали общински активи в непечеливши предприятия.Това показват първите приключили одити, които Сметната палата започна миналата година.

Недъзите в Русе започват още от нормативната уредба, установили одиторите. Наредбата за разпореждане с общинско имущество например предвижда, че когато на търг се яви само един кандидат, дава се отсрочка от два часа и ако отново няма конкуренция, печели единственият участник. Според одиторите този текст "обезсмисля тръжното начало при провеждане на явно или тайно наддаване".
До края на 2002 г. пък действала разпоредба, според която нежилищни имоти могат да се продават без търг или конкурс, когато "се задоволяват важни общински нужди от социален, здравен, образователен и благоустройствен характер". Това е в несъответствие със Закона за общинската собственост, който повелява продажбите да стават чрез търг или конкурс.

В наредбата липсват критерии за извършване на популярните в последните години замени, докладва още одитният екип, ръководен от Николинка Грозева. До април 2005 г. общината е работила и без регламент за апортирането на имоти в търговски дружества. "Установените несъответствия и пропуски в нормативната уредба не създават условия за ефективно и ефикасно управление и разпореждане с общинско имущество", заключават от Сметната палата. От 1998 г. до 2005 г. общината не е намерила време да разработи стратегии или планове за управлението на общинска собственост.

За 7 години общината е сключила само една сделка за земеделска земя чрез търг с тайно наддаване. Фирмата победител внесла в общинската хазна само 76% от цената. "Сделката е неефективна, общината е поела и платила задължения на купувача", пишат подчинените на Валери Димитров. През 2000 и 2002 г. пък общината продала терени за строеж на бензиностанции, но не е сложила нито срокове за изпълнение, нито неустойки.

През октомври 2001 г. общинският съвет одобрил продажбата на общински имот без търг или конкурс на цена, по-ниска и от двете направени пазарни оценки.
На футболен клуб "Дунав-Русе" бил предоставен покрит пазар за безвъзмездно ползване за 3 години, но общината не е получила и лев дивидент, поради което сделката е неизгодна, заключават одиторите. Общината пропуснала ползи и от участието (78%) си в Русенската стокова борса.
Община Хасково пък не е правила нито финансови, нито инвестиционни оценки на търговските дружества, в които е апортирала имоти, става ясно от доклада на палатата.

През 5 от 8-те години, които обхваща одитът, общината не е получила дивиденти от своите дружества. Общинската хазна е изгубила 470 318 лв. с 5 продажби на имоти под обявената тръжна цена. В един от случаите например без мотиви общината свалила първоначалната цена на земя и сграда от 357 960 лв. на 250 572 лв. Почти 30% от проверените договори за учредяване на ограничени вещни права върху общински имоти са сключени на цена под данъчната оценка, с което общината е загубила поне 80 177 лв.

В Хасково Сметната палата установила и липса на документи и данни - в над 20 сделки с недвижими имоти няма информация за данъчните оценки или за началната тръжна цена.

Евродоктори настояват: Българските лекари да взимат 1500 евро", пише „Новинар"

В следващите пет години заплатите на българските лекари трябва да станат 1500 евро, заяви вчера президентът на Европейската федерация на лекарите на държавна практика Клод Ветцел. Според него изключително важно за страната ни е да се подобрят условията на труд и заплащането на медицинския персонал.

По данни на Българския лекарски съюз (БЛС) през последните месеци страната ни са напуснали 130 лекари, които са започнали работа в Италия, Франция и Великобритания. За десет години броят на медицинските сестри в България е намалял двойно, допълни още Ветцел.

Според него, за да бъдат увеличени заплатите на работещите в здравеопазването трябва да се увеличи процентът от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, който се отделя за системата. Сега страната ви заделя 4,5% от БВП за здравеопазване и този показател е много далеч от средното за Европа равнище от 8%, допълни Ветцел.

В момента се работи по европейска директива за здравно обслужване, с която ще се урежда финансирането на здравеопазването между страните, каза още Ветцел и допълни, че по директивата нашата страна ще получи 11 млрд. евро от началото на следващата година. Важно е обаче тези средства да бъдат правилно разпределени в сектора, а не да бъдат използвани в корупционни схеми, предупреди президентът на федерацията. Според него са наложителни промени, които да дадат възможност за участие на частния сектор в здравеопазването. Само с държавни средства или вноски на гражданите не може да бъде финансирана цялата система, допълни Ветцел. Държавата трябва да работи приоритетно за здравната вноска при децата и възрастните, защото те са едни от най-честите посетители в здравните заведения, заяви председателят на БЛС Андрей Кехайов. Той беше категоричен, че от лекарския съюз ще настояват средствата за здравеопазване през следващата година да бъдат увеличени. В крайна сметка обаче това е правителствено решение, допълни Кехайов.

Двойно повече туристи в "Двореца" в Балчик", пише Дума" 

"Двореца" в Балчик изпраща два пъти по-силен туристически сезон в сравнение с миналата година. Очакваме до края на октомври да посрещнем два пъти повече туристи и да реализираме два пъти повече приходи спрямо миналото лято, цитира БТА директора на държавния културен институт Тошко Гяуров. Той припомни, че през миналия сезон 650 000 летовници са посетили бившата резиденция на румънската кралица Мария.

И през тази година румънските туристи са най-много сред чуждестранните гости и представляват 30 на сто от всички посетители. За следващия сезон целият парк в комплекса заедно с водните канали ще бъде възстановен в автентичния си вид по архивни снимки, съобщи Тошко Гяуров. Той добави, че културният институт ще разчита на сътрудничеството на Световната организация на историческите паркове, а ландшафтните архитекти ще черпят опит от колегите си в двореца "Шонбрун" във Виена, Австрия.

Не виждам смисъл от противодействие със Софийския университет. Очаквам предложенията на Министерството на културата за сътрудничество да бъдат приети, коментира Гяуров предстоящата среща на министър Стефан Данаилов и ректора на Софийския университет Боян Биолчев за управлението на комплекса. Според директора на "Двореца" възможността да бъдат изградени оранжерия, лекционна зала, административна сграда ще увеличи приходите на Ботаническата градина.

Софиянци дължат 9 млн. лева за вода", брои „Монитор"

9 млн. лв. за неплатена вода дължат 25 000 абонати на "Софийска вода" в четири столични квартала, съобщиха от компанията вчера.

През миналата седмица 8000 души от "Люлин", "Надежда", "Обеля", „Свобода", "Толстой", "Дружба" и "Младост" получиха второ напомнително писмо с информация за неплатените си сметки и покана да се срещнат с представители на „Софийска вода". Най-голямата неплатена сметка на частно лице в тези квартали e над 7000 лв., а средната дължима сума е около 400 лв.

Заради лавинообразното нарастване на борчовете , „Софийска вода" открива от днес 4 временни приемни. Те ще работят с клиенти в центровете за услуги на дружеството в ж.к. "Младост" 4, "Люлин" и "Надежда", както и в сградата на районната администрация в "Дружба".

Приемните ще работят всеки делничен ден от 8.00 до 17.00 часа в "Младост" и от 11.00 до 18.00 часа в "Люлин" и "Надежда". Екип от дирекция "Събиране на вземания" и мениджъри на дружеството ще се срещат с длъжниците, за да обсъдят заедно конкретни възможности за индивидуално уреждане на дълговете и сключване на споразумения за разсрочено плащане, добавиха от компанията.

Софиянци дават два пъти повече пари от месечния си доход за сметки за вода, отколкото отделят европейците, твърдят от Националния комитет за подобряване на водоснабдяването на България. В София хората отделят средно около 7 на сто от бюджета си, докато в другите европейски столици този процент варира между 3,5 и 4%. Според направените от комитета проучвания, реалната цена за кубик вода е 65 ст. Така софиянци дават два пъти повече пари от месечния си доход за сметки за вода, отколкото отделят.

В момента цената на кубик вода в столицата е 1.08 лв. с ДДС, като Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) бе поставена под безпрецедентен натиск да приеме исканото от концесионера поскъпване. В решението на комисията от май т.г. се казва, че "Софийска вода" е искала цената да се вдигне до 1.23 лв. и това ще бъде прието от 1 октомври 2007 г., ако до края на септември фирмата вложи поне 15 млн. лв. в мрежата.

Според изчисления на сдружението събираемостта на сметките за вода в София е повече от два пъти по-ниска от тази в Европа. За столицата процентът е 40, а в европейските страни около 96 на сто.

Загубите по ВиК мрежата също не са намалели, въпреки поетия ангажимент от концесионера "Софийска вода", твърди председателят на Националния комитет за подобряване на водоснабдяването Ганчо Хитров. Според него в момента те са близо 63 на сто при обещани 32 на сто.

Шампион в Европа по най-ниски загуби по водоснабдителната мрежа е Париж ­ с 10, 5 на сто, следвана от 11% в Лондон, сочи статистиката.

"Атомстройекспорт" уточнява строителите на АЕЦ "Белене", съобщава Новинар"

"Атомстройекспорт" започна преговорите с българските фирми, кандидати за подизпълнители на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене", съобщи агенция "Фокус", позовавайки се на прессекретаря на руската компания Ирина Есипова. Компаниите са от строителния бранш, монтажа и производството на оборудване. Първоначалният подбор на фирмите е направен на базата на техните отговори на 92 въпроса, които главният изпълнител на проекта, "Атомстройекспорт" е задал на потенциалните участници. Руската страна има своя програма и критерии, по които избира фирмите-подизпълнители и не се влияе от това от кой български град или район на страната са те, коментира Васил Бандов, шеф на площадка "Белене".

След като "Атомстройекспорт" уточни проектосписъка на подизпълнителите, той трябва да бъде одобрен от възложителя на проекта, НЕК. Подизпълнителите трябва да отговарят на същите изисквания за качество и сертифициране, каквито са приложени при избора на главния изпълнител, коментираха от електрическата компания.

"Атомстройекспорт" ще привлече за подизпълнители и доставчици на оборудване традиционните си партньори, с които работи в други енергийни проекти в Русия и зад граница, обяснява Ирина Есипова. Такива са Ижорските заводи, "ЗИО Подолск", концернът "Силови машини" и др. Руската компания обаче не планирала да включи в изграждането на АЕЦ "Белене" новите си стратегически партньори като военния концерн "Алмаз-Антей". Миналата седмица след като "Атомстройекспорт" и военният гигант подписаха споразумение за сътрудничество при изпълнение на национални и международни проекти в енергетиката, медиите разпространиха предположение, че то касае и българския проект "Белене".

     

Мутафчиев спасява с неусвоени заеми кацането в София при мъгла", разкрива Сега"

Министерството на транспорта вече има идея как да се финансира решаването на проблема с шосето между Кривина и Враждебна, което се оказа пречка за навигационната система за водене на самолетите при мъгла. Това съобщи пред "Сега" ресорният министър Петър Мутафчиев. Става въпрос за около 1.3 млн. лева, с които ще бъде изградена отбивка, дълга малко над 1 километър. Самият път до Враждебна е около 10 километра. Наскоро стана ясно, че преминаващите по него големи камиони и автобуси смущават навигационната техника.

"Можем да финансираме спасителния проект за сметка на някой държавен инвестиционен заем", каза Мутафчиев. Той посочи, че вече има договорка за това с общината, но е необходимо одобрение от кабинета. Вече стана практика правителството да реже суми, предвидени в бюджета за съфинансиране на проекти, за които има осигурени кредити. Когато се види, че даден проект буксува и парите няма да бъдат усвоени, те се пренасочват към други цели. Преди 2 седмици например кабинетът даде на порт Бургас 13 млн. лева, отредени за забавената реконструкция на жп линията Пловдив-Свиленград.

Шосето не може да се затвори, защото обслужва хората, живеещи в тези квартали, обяви зам.-кметът по транспорта Велизар Стоилов. Началникът му Бойко Борисов пък коментира проблема на летището така: "На криви самолети шосетата им пречат".
Изпитанията на новата навигационна система, която трябва да приземява самолетите и при гъста мъгла, показаха, че тя не може да работи перфектно в съседство с шосе, което почти опира в единия край на пистата. По тази причина има вероятност тази есен и зима на столичното летище да се повтори хаосът от миналата година, когато близо две трети от полетите бяха отклонени към Пловдив.

Износът ни на ток се увеличил с 30%", информира Монитор"

Само през юли 2007 г.  България е изнесла с 30% повече електричество спрямо същия месец на 2006 г. Това сочат данните на НЕК, цитирани от министъра на икономиката и енергетиката петър Димитров.
Според министър Димитров проблемът не е в производството, а в увеличаването на потребителските цени на електроенергията, което е неизбежно, но няма да става шоково.

Министър Димитров обяви също, че има успокояване на цените на пазара, като засега единствено продължава да поскъпва кашкавалът. Той отрече да се е отказвал от формирането на средни цени. За него единственият начин за борба със спекулата е крайният потребител да бъде информиран за реалните пазарни цени.
Министерството на икономиката и енергетиката ще подкрепи АЕЦ"Козлодуй" в искането да се промени наредбата за изразходване и контрол на средствата за транспортиране на отработеното ядрено гориво, като разходите за това да се поемат от Националния фонд за извеждане на ядрени съоръжения от експлоатация, категоричен е министър Димитров.

Включиха V блок на АЕЦ "Козлодуй", научаваме Монитор"

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" бе включен в паралел с енергийната система на страната вчера. Това съобщиха от атомната централа, ръководена от Иван Генов. Изяснена е причината, довела до изключването на генератора на V блок на 1 септември, а именно - късо съединение в електрическата част на генератора. През изтеклите дни е извършен ремонт. В неделя към 11.00 ч. мощността на блока е 520 мегавата и ще продължи да се повишава с 2% на час в съответствие с графика на Централно диспечерско управление - София, се уточнява в съобщението. След включването на V блок започна постепенно разтоварване на мощността на VI реактор, който в неделя бе спрян за планов годишен ремонт.

Проектобюджетът на София за 2008 г. ще е готов до седмица и ще е с около 100 млн. лв. по-голям от тазгодишния, тоест близо 700 млн. лв., съобщи зам.-кметът по финансите Минко Герджиков. За най-големите проекти - метрото, завода за боклук и големите пробиви - бул. "Д. Николаев" и бул. "Каблешков", общината ще разчита на пари от еврофондовете, каза Герджиков.

За удължаването на метрото до летището и изграждането на втора метролиния от кв. "Надежда" до бул. "Черни връх" проектът, който е за около 185 млн. евро, вече е одобрен от ЕС. За пробивите общината все още преговаря с Европейската инвестиционна банка. Все още няма яснота около финансирането на проекта за завод за смет, след като правителството го извади от оперативната програма.
 
София ще разчита на европари догодина", съобщава Дневник"

София, както и всички останали общини очакват парламентът най-накрая да им разреши сами да определят местните данъци и такси. Ние не планираме да ги увеличаваме, а залагаме на по-голяма събираемост, каза Герджиков. Столичната община всъщност завиши таксите, които събира от граждани от началото на 2007 г. с промени в общинска наредба, като най-много беше завишена цената на разрешителните за строителство - близо 20 пъти. От събраните местни данъци и такси общината преизпълни бюджета си с около 40 млн. лв. в средата на годината.

В проекта на бюджета за следващата година ще бъдат заложени повече пари за проектиране и за отчуждителни процедури, уточни зам.-кметът по финансите. Общината ще трябва да задели много средства за отчуждаване при разширяването на бул. "Т. Каблешков" и удължаването на метрото от кв. "Младост" до летището.

Бюджетът за 2008 г. всъщност ще бъде гласуван в началото на следващата година от общинския съвет, който ще бъде избран на местните избори през октомври. От бъдещите съветници ще зависи дали отново най-големите разходи на София ще са за сметосъбиране и за преференциални карти за градски транспорт - по 55 млн. лв. годишно. От началото на мандата на този общински съвет се говори за намаляване на разходите за преференциални карти за градския транспорт, но общинарите така и не посмяха да орежат привилегията, от която се ползват пенсионерите, инвалидите, студентите и учениците. От приемането на нова наредба за външната реклама ще зависят приходите от това перо, които сега са смешно малки - около 2.5 млн. лв. Следващият общински съвет ще наследи дългове по заеми, които има да връща София, в размер на около 120 млн. лв.