"Овергаз" стартира проекта "Виртуален газопровод", с който се създава възможност за доставка на компресиран природен газ на 90% от територията на на страната.

58.2 милиона лева ще инвестира частната газова компания в развитието на проекта "Виртуален газопровод" за периода 2007-2010 година.

Основната цел е да се осигури алтернатива за общественото и битово газоснабдяване на територии, отдалечени от съществуващата в страната преносна и газоснабдителна мрежа.

Архитектурата на проекта предвижда да бъдат изградени 8 модерни компресорни станции с голям капацитет (2000-2500 куб.м. газ на час), където ще бъдат зареждани контейнери (т.нар. "батерии от бутилки") с природен газ. Те могат да бъдат транспортирани в радиус 80 километра от станцията.

Компресорните станции ще се намират в София, Бургас, Разград, Стара Загора, Пазарджик, Велико Търново, Ловеч и Варна

Механизмът на доставка на компресиран природен газ до потребителите ще даде възможност на всички потенциални клиенти веднага да газифицират своите имоти, без да се налага да изчакват газоразпределителната мрежа да достигне до тях.

"Овергаз" ще предложи доставки на новия продукт и на всички бензиностации в страната, които желаят да предоставят на клиентите си изгодното гориво.

Цената на енергията, добита от компресирания газ, ще бъде около 10 стотинки за киловатчас за битовите потребители и 9.4 стотинки за стопанските, като за сравнение енергията от пропан-бутан е 17.3 стотинки, от дизел - 18, а от бензин А-95 - 16.4 стотинки.

Вече приключиха търговете за доставка на оборудване за проекта "Виртуален газопровод" и бяха избрани фирмите-партньори, които ще изпълняват специализираното снабдяване.