Двойно повече присъди за пране на пари", научаваме от Монитор"

Двойно повече присъди за пране на пари са постановени до сега, в сравнение с миналата година. Това съобщи директорът на Агенцията за финансово разузнаване Васил Киров.

Според него има тенденция от края на 2006 г. за трайно нарастване на броя на присъдите за изпиране на пари.

В края на миналата година приключихме с 5 присъди, през тази година вече са 12, тоест има значителен напредък. В Австрия например все още няма нито една присъда за пране на пари, която да е постановена, докато у нас имаме вече повече от 10, обясни Васил Киров, цитиран от БНР.

Той отказа да коментира информациите, че агенцията проверява мръсни пари на ИРА и на руската организирана престъпност. Осъществяваме редица операции съвместно с колегите от страните-членки на ЕС и с други страни, които не са в рамките на ЕС и имат отношение към България във връзка с движението на мръсни пари. Около 60-70% от всички проверки, които извършваме са съвместни с други финансово-разузнавателни служби, посочи Киров.

Железниците започнаха да глобяват служителите си", пише на първа страница

Сега"

Ръководството на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) намери спорен начин да стегне дисциплината сред своите 15 000 служители, които обслужват жп инфраструктурата на страната и гарите. Според раздадени наскоро листовки генералният директор на предприятието Антон Гинев е подписал заповед за въвеждане на глоби за нарушение на трудовата дисциплина. 5 лв. е удръжката от заплатата за закъснение за работа, 15 лв. - за напускане на работното място по-рано от предвиденото.

Според служители на предприятието вече има наложени такива глоби, въпреки че документът, с който се въвеждат е доста спорен.

Според новата наредба за структурата и организацията на работната заплата от 1 юли в държавните предприятия трябваше да се уточнят "Вътрешни правила за работната заплата". От тази дата е влязло в сила и приложението, подписано от директора на НКЖИ. "Ние съгласувахме вътрешните правила със синдикатите и техните лидери се подписаха под протокол, че са съгласни", каза пред "Сега" шефката на "Човешки ресурси" в предприятието Лиляна Веткова. Според нея става въпрос за модерен документ, с който за първи път у нас се решават по новаторски начин проблемите на трудовата дисциплина.

Лидерите на двата браншови синдиката - Петър Бунев от КНСБ и Божидар Тасев от "Подкрепа", обясниха пред "Сега", че на 30 юни са присъствали на заседание, на което ръководството на НКЖИ е представило новите правила за образуване на работната заплата и са се съгласили с тях по принцип. И двамата обаче твърдят, че на тези разговори не е ставало дума за парични санкции за нарушение на дисциплината.

СУ брани 600 000 лв. годишно от Балчик", пише Сега"

600 000 лв. е бил за м. г. приходът на Софийския университет от продажба на билети и посещения в Ботаническата градина в Балчик. 150 000 лв. от тях са от договори с туроператори. Данните изнесе ръководството на градината, което остро възропта срещу решението на МС Министерството на културата да получи 183.5 дка, а за СУ да останат само 11.7 дка.

За т. г. се очакват повече постъпления, тай като до момента приходите от билети били с 25-30% повече. Директорът на университетските ботанически градини Мирослав Косев заяви, че са сключени договори с над 50 туроператора. При проваляне на контрактите, пропуснатите ползи на фирмите щял да плати не вузът, а държавата, закани се той.

Косев заяви, че данъкоплатците ще бъдат натоварени и с 300-400 хил. лв., тъй като в бюджета на университета не са планирани пари за преместване на насажденията и съоръженията.

Според тях истинската цел на правителството е да строи хотели и кръчми в градината, подобни на тези в комплекс "Двореца".

Падат цените на едро на зеленчуците", информира Дума"

Снижение се наблюдава и при борсовите стойности на колбасите и бройлерите

Цените на едро на плодовете и зеленчуците през тази седмица вече се понижават, съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ). Доматите от оранжерии са поскъпнали с 2.9 процента до 1.75 лева за килограм, а произведените от открити площи са поевтинели със 17 стотинки до 1.22 лева за килограм в петък. Цената на краставиците от оранжерии е паднала с 21 стотинки до 1.50 лева за килограм, а на тези, брани в открито, 44 стотинки до 1.30 лева за килограм.
Зеленият пипер е поевтинял с 8.7 на сто до 0.94 лева за килограм. Картофите пък са поевтинели с 4 стотинки за седмица и са се продавали в петък по 0.67 лева за килограм на едро, а цената на зелето е спаднала с 11 стотинки до 0.91 лева за килограм.
През седмицата цената на кашкавал "Витоша" на едро се е повишила до 8.68 лева за килограм, отбелязват експертите. Кравето сирене е поевтиняло с 1.6 на сто до 5.00 лева за килограм. До 2.35 лева е стигнала цената за литър олио. Брашно тип "500" се продава по 0.81 лева за килограм. Яйцата са поскъпнали за същия период на едро с една стотинка до 0.20 лева за брой. Захарта се продава по 1.53 лева за килограм.
Цената на килограм замразено пиле за същия период спада с 14 стотинки до 3.91 лева. Шпековият салам се е продавал в петък по 8.09 лева за килограм. Малотрайните колбаси поевтиняват с 41 стотинки и се продават по 3.89 лева за килограм, а килограм кренвирши струва средно 3.15 лева - с 8.2 на сто по-евтино от предходния период, допълват от комисията.

2000 евро заплата, ако знаеш немски", извежда Стандарт" на първа страница

Ако знаеш немски, си ударил джакпота. Две хиляди евро заплата дават в Германия на българи, които владеят езика на Гьоте.

Агенцията ни по заетостта е залята с оферти, които ще бъдат официално обявени в близките дни. "Местата са толкова много, че всички българи с немски да кандидатстват, пак няма да ги запълнят", заявиха експерти. Малцина обаче се оправят с немския. Най-много са предложенията за болногледачи, които могат да печелят по 1700 евро на месец.

За медсестрите пък изобщо няма ограничение - Германия ще приеме, колкото й пратим. Заплатата за тях е 1900 евро. Търсят се още шофьори, строители, сервитьори, камериерки, готвачи и селскостопански работници. За работа на полето германците предлагат 9,40 евро на час.

Министър търси формула за цените", информира Стандарт "

Средни цени на основните хранителни стоки в големите градове ще изчисляват всяка седмица в Министерството на икономиката и енергетиката, научи "Стандарт". Икономическият министър Петър Димитров се зае с амбициозната задача да отвори очите на потребителите за това кое колко струва. Целта е хората, като влязат в магазина, сами да се отказват да купуват храни, които са изкуствено надути. Тази седмица експертите на Димитров ще изготвят методика кои продукти да наблюдават. Те ще сравняват цените в бакалии, големите хипермаркети и по пазарите. 

Нямаме намерение да препоръчваме цени, с които търговци и продавачи да се съобразяват. Искаме само хората да са информирани и да станат коректив на търговците. Така баба Гицка ще може да прецени дали да купи от бакалията на Пешо кашкавал за 12 лева, или да си го вземе от съседния магазин за 8 лв. Като не се поддават на паниката от всеобщото поскъпване, продавачите също няма толкова нагло да надуват цените, обясниха от ведомството на Димитров. 

Идеята за определяне на средни цени е дошла след проверка на Комисията по търговия и за защита на потребителите, която установи, че една и съща стока се продава с големи разлики в различните магазини. Сега у нас кило кашкавал може да се купи както за 7-8 лева, така и за 12 лв. Доматите пък са от 70-80 ст. на пазарите до 2-2,50 лв. за килограм в магазините. По-скъпи от нормалното са още пилешкото месо, сиренето, олиото. Някои икономисти обаче заподозряха в идеята на Димитров по-скоро предизборен ход, отколкото справяне с лавинообразното поскъпване на живота у нас.

Започва обсъждане на тръбата "Бургас - Александруполис", пише Монитор"

Днес и утре в Атина ще се проведе среща на представители на акционерите в Международната проектна компания (МПК) от Русия, България и Гърция, съобщи insurance.bg. От българска страна в срещата ще участват Стефан Гунчев ­ председател на борда на директорите на "Проектна компания Бургас ­ Александруполис БГ", директорът на "Техноекспортстрой" Емил Коцев, който е зам.-председател на борда на директорите, Ангел Семерджиев ­ директор на "Булгартрансгаз" и член на борда на директорите на "Проектна компания Бургас ­ Александруполис БГ", представители на консултантската компания "Paul Hastings" и на "Булгаргаз Холдинг".

На срещата ще се обсъждат начините на защита на миноритарните акционери ­ компаниите от България и Гърция, при регистрирането на МПК, мястото на регистрация на компанията и осигуряването на доставките с петрол за пълно натоварване на съоръжението. В Атина сериозно внимание ще бъде отделено на екологичните параметри на проекта.

Подменят над 4 километра водопроводни тръби в София", съобщава Новинар"

Повече от 4 км водопроводни тръби ще бъдат подменени в столичните квартали "Надежда", "Захарна фабрика" и центъра, съобщиха вчера от "Софийска вода". Това е част новите 4 инвестиционни проекта на стойност над 900 хил. лв., казаха от дружеството.
Ще бъде подменена и част от канализационната система в кв. "Лозенец", както и близо километър стари водопроводи в центъра - по улиците "6-ти септември", "Добруджа" и "Славянска". Чрез тези проекти ще бъдат подобрени ВиК услугите на повече от 10 хиляди жители на столицата, казаха от "Софийска вода".

Сръбската "Делта" и "Пикадили" са пред сливане", научаваме от Дневник"

Сръбската компания "Делта макси" е на път да придобие българската верига за бързооборотни стоки "Пикадили". Това става ясно от съобщение до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Информацията потвърдиха и представители на "Пикадили".

Антимонополната комисия трябва да одобри сделката, което е стандартна процедура и последна стъпка, преди двете компании да се слеят. Според съобщението до КЗК сръбското дружество ще придобие едноличен контрол върху българската верига. От "Пикадили" обаче не искат да обявяват подробности, преди да получат одобрението на антимонополното ведомство.

Продажбата на "Пикадили" се смята за една от първите големи сделки в областта на бързооборотните стоки у нас, при която българска компания преминава в ръцете на чужд предприемач. Целта ни беше да привлечем голям инвеститор, с който да продължим да развиваме веригата, обяви преди време създателят на "Пикадили" Георги Папуров. Предмет на сделката е бизнесът на компанията, а сградите остават собственост на създателите й.

"Делта макси" е част от "Делта холдинг", смятан за един от най-мощните в Сърбия. Той е собственост на Мирослав Мишкович, който е в списъка на "Форбс" за най-богатите личности.

Холдингът "Делта" се развива в различни сфери на икономиката. Приходите от продажбите за миналата година са 860 млн. евро, а за тази година са планирани 1.4 млрд. евро, сочи официален отчет на холдинга. В сферата на бързооборотните стоки холдингът притежава няколко вериги - C Market, Pekabeta и MAXI, които имат над 400 обекта в цяла Сърбия. Веригите работят в рамките на компанията "Делта М", която притежава и веригата хипермаркети "Темпо" от типа "кеш енд кери".

Холдингът притежава изключителни права за продажбата на автомобилите БМВ и всички останали марки, собственост на компанията, както и на ФИАТ, "Алфа Ромео", камионите "Рено", "Хонда" и други. Освен това е представител на "Нестле", "Нивеа", "Панасоник", "Зара" и редица други марки за мода, техника и т.н. Холдингът е мощен фактор в сферата на банките и финансите, недвижимите имоти и др. В цялата структура работят над 16 хил. души.

Банско дава улица на концесия," разкрива Сега"

Една от основните улици на Банско - "Гоце Делчев, ще бъде пусната на концесия за срок от 30 г. Улицата започва от площад "Възраждане" и стига до известния хотел "Стражите", край който минава пътят за пистите. Според публикувано в "Държавен вестник" решение на общината концесионерът ще проектира и изгради "Етнографска и туристическа зона Банско". Това е един от първите случаи в държавата, в който местната власт възнамерява да предостави подобна концесия на частник. Възможност за това бе дадена в новия Закон за концесиите, който действа от миналото лято.

Кметът на Банско Александър Краваров прогнозира пред "Сега", че зоната ще е готова до 2 години. Интерес са проявили вече една българска и една чуждестранна фирма. Имената им обаче не бяха съобщени. Процедурата, описана в обявата, предвижда концесионерът да бъде определен чрез ограничена процедура. Краваров обясни, че такава е била волята на общинския съвет.

Законът за концесиите допуска подобна процедура за строителство. Към нея обаче се прибягва, когато се бърза, а се предполага, че ще се явят твърде много кандидати, коментираха юристи от регионалното ведомство. Според нормативната уредба при ограничената процедура обявлението може да включва и ограничаване на броя на кандидатите. В тези случаи се посочват обективни и недискриминационни критерии. При ограничената процедура по закон минималният брой на кандидатите не може да е под пет.

"Проектът е от около 8 г. и с него предвиждаме да възстановим старата атмосфера на Банско", разказа Краваров. До 1936 г. това е била търговско-занаятчийска улица с тепавици, дърводелски работилници и др. Идеята е сега тя да стане пешеходна зона, а по протежението й да бъдат разположени около 26 обекта - автентични магазинчета, заведения, предлагащи местни специалитети, подобни на тези в "Етъра" край Габрово.

ТЕЦ "Бобов дол" ще се продава на търг", научаваме от Дневник"

Агенцията за приватизация (АП) ще продава ТЕЦ "Бобов дол" на търг. Това съобщи пред БНР изпълнителният директор на ведомството Тодор Николов. Преди време АП прекрати преговорите за централата с гръцката компания РРС, която беше избрана за победител в конкурса. Гърците обжалваха решението и делото е насрочено за средата на септември. Надявам се до края на тази година или в началото на следващата ТЕЦ "Бобов дол" окончателно да бъде приватизиран и да приключат дебатите какво е бъдещето на този енергиен обект, допълни Николов.

В петък надзорният съвет на АП е одобрил купувача на "Топлофикация Русе" - холдинга "Словенске електрарне". Очаква се следващата седмица да се подпише приватизационният договор. Интерес към финансирането на тази сделка до момента са заявили руската компания "Мечел", която иска да вземе и ТЕЦ "Бобов дол", руският магнат Олег Дерипаска, както и Христо Ковачки.

Закон блокирал инвестициите в мините", съобщава Дума"

Българската минно-геоложка камара и КНСБ настояха за промяна в Закона за подземните богатства, съобщи вчера БТА, като се позова на председателя на Федерацията на миньорите към синдиката Пенчо Токмакчиев. В Перник той заяви, че в последните две години законът на практика е блокирал инвестиционната активност в бранша. От синдиката настояват за промяна, която да стимулира инвеститорския интерес.

Не са преценени правилно последствията за бранша от членството на България в Европейския съюз, коментира Токмакчиев. По думите му недооценката на сроковете по прилагане на изискванията за намаляване на вредните емисии от големите горивни инсталации и спирането на генераторите на тецовете в края на годината ще се отрази върху добива на въглища, което ще има огромни социални и икономически последици.

Миньорите в страната отбелязаха вчера професионалния си празник. Пернишките въгледобивници бяха зарадвани с новината, че от края на месеца заплатите им ще бъдат увеличени с 15-20 процента.

„Говорим евтино в Европа от днес", пише „Стандарт"

Евтини разговори от държавите в ЕС ще водят още от днес абонатите на "М-Тел". Операторът въвежда по-рано от предвиденото eвротарифата си. Според нея изходящите обаждания в роуминг ще струват 1,15 лв. за минута, а входящите - 56 ст. По-ниските цени бяха въведени с регламент на Еврокомисията, който влиза в сила от есента. Тогава всички оператори в ЕС трябва да въведат цени до 48 евроцента за изходящи разговори и до 26 евроцента за входящи (без ДДС). От септември се очаква да влязат в сила и новите евротарифи на останалите два родни мобилни оператора.

Клиентите на "М-Тел" могат да избират между няколко специални тарифи за роуминг, според това кои държави посещават най-много. Планът "М-Тел Травълър" позволява разговори за 99 ст. на минута от 9 държави от Евросъюза. Така, ако пътувате само в тях, е по-изгодно да ползвате тази тарифа.