Доверието към президента Георги Първанов се равнява на това към кмета Бойко Борисов и културния министър Стефан Данаилов.

И тримата политици към този момент получават близо 41 % от общественото доверие, сочи последното проучване на МБМД.

Забелязва се и устойчив спад на доверието към държавния глава Георги Първанов и към кмета на София.

През февруари месец 2005 г. 72 % от българите симпатизираха на Бойко Борисов, а само в началото на тази година доверието към президента Георги Първанов беше над 50 %.

Социолозите коментират, че след юлската криза, когато след излизането на докладите на европейската комисия и ОЛАФ доверието към всички управляващи спадна, днес рейтингите на правителството и на народното събрание леко се покачват.

Изключително добър рейтинг показа образователният министър Даниел Вълчев, след като 30 % от анкетираните 1 211 души симпатизират на министъра.

Хората обаче показват най-голямо доверие не към някоя политическа партия или фигура, а именно към медиите.

Впечатляващи са резултатите, свързани с политическата партия ГЕРБ. Оказва се, че симпатизантите на ГЕРБ не одобряват коалирането на партията с други политически формации.

29 % от анкетираните предпочитат самостоятелно управление на ГЕРБ. Очевидно и подписката за уволнение на правителството не е постигнала добри резултати, тъй като според анкетата на МДМБ едва 5 % от българите са се подписали под нея, което драстично се разминава от цифрите изнесени от десницата.

Към момента сигурните участници в следващото управление са ГЕРП, ДПС, „Атака" и БСП, като СДС са на „ръба на бариерата".

Според Мирослава Радева в политическите партии продължава да има вакуум и няма силен интегриращ фактор сред тях. Тя отново изтъкна, че се забелязва подценяване на директната работа по региони от страна на всички политически партии с изключение на ДПС.