Супермодерна ферма за кокошки носачки работи край великотърновското село Леденик. Там е монтирано най-модерното в България оборудване на италианската фирма "Фако".

В птицефермата на Георги Воденичаров е въведена първата в света нова клетка, разработена специално във връзка с изискването за хуманно отношение към птиците.

Размерът й е увеличен, като са включени екстри ­ специални кацалки, пилички за нокти, завески за мястото, където кокошките снасят яйцата.

Георги Воденичаров спечелил проект по САПАРД и за 8 месеца птицефермата била готова, съобщава в."Янтра днес".

В нея са настанени първите 20 хил. птици още миналата година. Тяхната "експлоатация" е 14 месеца, после ще бъдат предадени в птицекланица, а 30 дена по-късно на тяхно място ще бъдат доставени други.

Храната, водата, микроклиматът са трите най-важни неща, за да не намалява носливостта и инвестицията да не се окаже напразна, обяснява Георги Воденичаров.

Птицефермата, която е подредена като аптека, е изцяло компютъризирана. В нея се спазват всички европейски изисквания за хуманно отношение към птиците.

В помещенията има постоянно приток на свеж въздух, прясна вода, дозатор позволява храната да се подсилва с витамини. Кокошките се хранят под час с фураж, който се приготвя по една и съща рецепта.

Компютърът отчита колко са изяли, защото не трябва да се надвишава дневната норма, за да не затлъстеят птиците и яйцата да намалеят.

Яйцевъдството е като часовников механизъм. Нарушили ли се някъде нещо, може да стане провал, обяснява Георги Воденичаров. Затова фермата има агрегат ­ ако спре токът, цистерна за вода, система за охлаждане на помещенията, в които се поддържа постоянна температура от 25 градуса.

Режимът, на който птиците свикват, не се нарушава. За да не се стресират, гледачките им не се сменят. Въведена е система за изсушаване на тора. Той излиза на гранули, които много се търсят, особено за оранжериите и за картофите.

Произведените във фермата в Леденик яйца са на цени като останалите. Производителите очакват времето, когато те ще се продават двойно по-скъпо и ще се търсят повече, както е в Европа.