Председателят на управлението на Пенсионния фонд на РФ Генадий Батанов заяви по време на визита в Тамбовска област, че пенсиите в Русия през 2009 г. ще бъдат удвоени, предава Прайм ТАСС.

По думите на Батанов, социалната пенсия в Русия през 2009 г. трябва да достигне екзистенц-минимума от 3500 рубли, а още през 2007 г. тя трябва да възлезе на 72-73% от този размер.

Ръководителят на Фонда повторил уверенията, че в скоро време не се предвижда да бъде повишена пенсионната възраст в Русия. Вместо това е необходимо да се въвеждат т.нар. професионални пенсии.

Сега пенсионният фонд губи много от значителните отстъпки, които ползват собствениците на вредни и опасни производства при плащанията за Фонда. Заетите в такива производства се пенсионират по-рано: мъжете на 50 години, а жените на 45 г. „Заради законодателно несъвършенство тези хора стават бреме за Фонда, който по същество трябва да ги издържа."

Според Батанов, руснаците, които искат да си осигурят безоблачни старини, трябва да свикнат с мисълта, че ще им се налага да работят на две, а дори и на три места - само и само работодателят да привежда сумите по сметката на Пенсионния фонд.

По думите на Батанов, за развитие на филиалите и техническото им оборудване се плаща далеч по-малко, отколкото някои смятат - не повече от 2 милиарда рубли, докато размерът на изплащаните пенсии през 2006 г. възлиза на 1 трилион рубли, а за 2007 г. ще бъде 1,5 трилиона.

В Тамбов Батанов присъства на откриване на геронтологичен център, „един от най-модерните в Русия", предназначен не просто да предостави възможност на престарелите да доживеят останалите им години, а доколкото е възможно да продължи този срок.