По информация на "Газпром", на 29.09.2006 г. ръководни мениджъри на ОMV, EconGas, GWH и Centrex подписаха във Виена договори за доставка на газ с Газекспорт, подразделение на руската компания Газпром. Настоящите договори трябваше да изтекат през 2012 г. Общият обем на новите договорите за доставка възлизат на 7 мрд. куб.м. годишно.

Във връзка с либерализацията на австрийския газов пазар и преструктурирането на дейността на „OMV AG" в сферата на търговията с природен газ, страните са достигнали до съглашение в това, че купувач на руския газ вече ще бъде не компанията "Gas International", а 50%-ното дъщерно дружество „EconGas". При това компаниите „GWH" и „Centrex Europe Energy & Gas AG" ще получат възможност да продават газ директно на австрийския пазар и по-специално на потребителите в Каринтия, Щирия и Залцбург.

„Газекспорт" е 100% подразделение на газовата компания „Газпром". „Газекспорт" е водещ световен износител на природен газ и осигурява над една трета от европейското потребление на газ. Понастоящем, „Газекспорт" снабдява с природен газ 26 страни от Западна и Централна Европа, както и страните от ОНД.

Началото на съдействието между руския гигант и OMV датира още от 1968 г., когато най-голямото промишлено предприятие на Австрия става първата западна компания, сключила дългосрочен контракт за доставка на природен газ от тогавашния СССР. Към 1 септември 2006 г. общото количество на внесения в Австрия газ възлиза на 150 млрд куб.м.

В настоящия момент държавата (в лицето на „Австрийски промишлен холдинг") е най-крупния акционер на OMV, притежаващ 31,5% от акциите на компанията. 50,9% от акциите са притежавани от частни компании, 17,6% от International Petroleum Investment Company of Abu Dhabi.

Компанията «EconGas» е съвместно предприятие на „OMV" (50%), „Wien Energie" (15,7%), „EVN"(15,7%), „OO Ferngas" (15,55%) и две по-малки дружества. „EconGas" работи на пазарите на Австрия и Европа, както и на международните стокови борси. За 2005 г. продажбите й съставляват над 7 мрд.куб.м. природен газ.

Руско-австрийския търговски дом „GWH" е създаден в 1991 г. 50% от акциите са собственост на „Газекспорт", а 25% на OMV. В момента компанията се занимава с търговия и транзит на газ. Австрийската компания „Centrex Europe Energy & Gas AG" е учредена от „Газпромбанк" с цел дейности в сферата на енергетиката на либерализираните европейски пазари. Групата Centrex инвестира и в разработването на газовия добив в Централна Азия.

Договорите с Газекспорт са основата на газоснабдяването на Австрия. От друга страна, Австрия е важен логистичен център за транспортирането на руски газ до Унгария, Словения, Хърватия, Италия, Германия и Франция. Понастоящем OMV Газ транспортира годишно близо 45 млрд куб. м газ през своята газопроводна мрежа. Това представлява близо една трета от експорта на руски газ до Западна Европа.

След новината за руско-австрийския дългосрочен договор, от „Газпром" постъпи друга съществена информация: придобиване на 19,4% от акциите на „Новатек" - вторият по големина в Русия след „Газпром" производител на природен газ. Добивните и лицензионни участъци на „Новатек" са разположени в Ямало-Ненецкия автономен окръг, от който се формира 90% от руския и 20% от световния добив на природен газ. В резултат от сделката двама представители на „Газпром" ще влязат в Съвета на директорите на „Новатек", което ще им да де възможност да участват в управлението на дейността на компанията.