Полицията изглежда безсилна, а протестиращите стават все по-дръзки - предава кореспондент на „Шпигел" от Атина. Стотици младежи са влезли в улични битки със силите на реда - трета нощ на размирици в гръцката столица.

След смъртта на 15 годишното момче, убито от куршум на полицията, погромите се усилиха. Политиците изглеждат безсилни. Днес преди обед премиерът Костас Караманлис ще се срещне с представители на опозицията и с президента на страната Каролос Папулиас, за да реши какво да се прави оттук нататък.

Вътрешният министър Прокопис Павлопулос твърди: полицията е на мястото си и прави необходимото, за да запази собствеността и живота на хората. Едновременно  с това полицията е получила нареждане да стои по-встрани, за да избегне нови сблъсъци. „Стъклените витрини са важни, но човешкият живот е по-важен".

В Атина в понеделник вечерта отново стотици младежи нахлуха в централните квартали и изпочупваха и плячкосваха магазини - предадоха някои гръцки медии. Полицията реагира със сълзотворен газ. По данни на здравното министерство, десет души са приети в болници заради дихателни проблеми.

Кореспондентът на „Шпигел" уточнява, че в 2:30 сутринта в центъра на Атина е било сравнително спокойно. Но край политехническото училище група от 100 младежи се е заяждала с полицията до сутринта.

Също и в центъра на Солун в понеделник вечерта близо 100 магазина са били плячкосани. Анархистите са трошили витрини и са си взимали отвътре часовници, бижута, дрехи, видял е репортер на AFP. Един полицай е ранен и изпратен в болница с изгаряне на ръката от коктейл Молотов.

Близо 20 младежи са хвърляли огън по полицаите в Солун, докато още толкова са плячкосвали магазините. Общо в протестите в северния гръцки град по данни на полицията участие са взели 5,000 души. В Атина протестите на улицата снощи са се включили към демонстрацията, свикана от левите партии и профсъюзите.

Уличният метеж в Гърция започна в събота вечерта, когато заблуден изстрел на полицията уби 15 годишно момче. В ареста стоят двама полицаи, заподозрени за убийството. 37 годишният полицай убиец се защитава, че е отправил предупредителни изстрели и младежът е загинал от рикошет. Прокуратурата вече го обвинява в убийство.

Единият от адвокатите на обвинения полицай вече е подал отвод, тъй като по съвест не можел да бъде защитник на „такъв". В полицейските кръгове полицаят заради неовладяната си склонност да стреля и да бие е бил известен с прякора Рамбо, предаде гръцкото радио.

Днес в знак на траур в Гърция са затворени училища и университети. Следобед ще има нова улична демонстрация, в която на улиците ще излязат ученици и учители.

Днес българските електронни медии съобщиха за безчинства и вандализъм в Гърция, за задържани по време на безредиците в Атина в нощта срещу 9 декември 170 души, по сведения на представител на полицията на града. 89 човека са арестувани по обвинения в нападения срещу полицаи, грабежи и нанесени щети. Рано сутринта днес броят на пожарите в Атина достигна 200, като почти всички са потушени. Подпалена е коледната елха пред народното събрание.