"Полицейски бунт заради орязани привилегии" четем на първа страница на в. "Труд"
Проект: По 10, а не по 20 заплати при пенсиониране
Полицейски синдикати заплашиха с блокиране на пътища, ако бъде премахнато вземането на 20 заплати накуп при пенсиониране. Според служители на МВР Министерството на финансите е включило в проекта за Закон за държавния бюджет за 2016 г. предложение за орязване на привилегиите на униформените.
"Категорично настояваме да се отмени параграф 10 от Допълнителните разпоредби на проекта за Закон за държавния бюджет, съдържащ предложение възнагражденията на служителите на МВР да бъдат намалени с над 40% месечно, както и да се премахват вече постигнати социални придобивки", обявиха от Синдикален алианс "Сигурност". Според тях това ще доведе до масово напускане на над 2/3 от полицаите и пожарникарите.
Прочети още от в. "Труд"

„Новите кметове на всички общини", четем на първа страница на в. „24 часа"
ГЕРБ печели 21 от 27 областни града, БСП губи позиции и в малките селища
ГЕРБ е големият победител в местните избори. Партията на премиера Бойко Борисов печели в 21 областни града и има 1727 от общо 5181 общински съветници. ГЕРБ ще управлява и по-голямата част от 264-те общини в България.
РБ взема 4 областни града - Монтана, Добрич, Кюстендил и Плевен, а ДПС запазва Кърджали.
БСП е големият губещ - без нито един областен град, отстъпва позиции и в по-малките населени места.
Вижте новите кметове на общини в графиките по-долу:
Прочети още от в. „24 часа"

„Българските потребители пазаруват по-рядко за повече пари", пише в. "Капитал Daily"
Търговските вериги вземат все по-голям пазарен дял, традиционните магазини губят позиции. Хората пазаруват по-рядко бързооборотни стоки, но средната стойност на покупката се увеличава без значителна промяна в обема. Интернeт и мобилните устройства стават все по-важни за пазаруването.

Това са някои от изводите, направени от Весела Калчишкова, директор "Обслужване на клиенти", "Потребителски панел" - "GfKБългария", по време на конференцията Retail in Detail 2015, организирана традиционно от сп. "Регал" (издание на "Икономедиа") и GfK.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"ГЕРБ затвърди формулата на успеха", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Безапелационната победа на ГЕРБ на местните избори беше абсолютно очаквана. Но не защото ГЕРБ е толкова електорално силна - от данните се вижда, че резултатът е сходен с този от парламентарните избори. А поради няколко фактора - първо, БСП в момента е ужасно слаба. Левицата просто нямаше централна кампания. Само там, където тя имаше жизнеспособни организации по места, имаше реална кампания, и то въпреки централата. Второ, самата политическа конфигурация в момента е такава, че ГЕРБ може да разчита на много съдружни политически фактори - Реформатори, АБВ и тук-там патриоти и ДПС, та дори и БСП, където има етнически вот. Обстановката усили шансовете на ГЕРБ. Трето, смазващият ресурс, с който разполагат герберите на фона на всички останали партии, им дава огромно предимство. Към момента ГЕРБ е едновластен властелин на политическата сцена, а другите се конкурират, за да й се харесат. Да кажем, че имаше битка между ГЕРБ и реформаторите на тези избори е много силно казано.
Прочети още от в. "Стандарт"

"Печелившите и губещите в изборите", четем на първа страница на в. "Капитал Daily"
Почти всички административни центрове, половината кметства и една трета от общинските съветници. Резултатите на ГЕРБ от местния вот са безспорно впечатляващи. Реформаторския блок се представи добре и макар, че загуби няколко сини крепости, успя да запази други и да спечели нови. Така коалицията между партньорите се очертава като стабилна въпреки малкия семеен скандал в нощта след балотажа.
С изненадващите загуби, които ДПС претърпя в знакови за движението места като Исперих, Гърмен и Кубрат, лидерът Лютви Местан ще трябва да обуздае до известна степен претенциите си да бъде втора сила и да участва (макар и непряко и неофициално) във властта.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Горанов реже дълбоко привилегиите на полицаи и военни" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Финансовият министър Владислав Горанов е внесъл в Министерския съвет законови промени, с които драстично се орязват привилегиите на полицаи, военни, служители на ДАНС, разузнаването и НСО. Това става ясно от текстовете, разпространени от полицейските синдикати. Промените са записани в преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2016 г. С тях се променят и устройствените закони на МВР, ДАНС, армията и разузнаването.

Вместо досегашните 20 заплати при пенсиониране полицаите вече ще получават не повече от 10, предвиждат промените. Освен това се намаляват отпуските им от 30 на 20 дни. Служителите, които не са униформени полицаи, пък вече няма да получават 2% добавка за прослужено време към заплатата и няма да могат да пътуват безплатно в градския транспорт.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Фактурите за тока пак по две цени"
четем на първа страница във в. "Монитор"
61% от добавката за скъпата енергия - за ВЕИ централите
Битовите клиенти на енергото ще бъдат сюрпризирани с фактури за тока за ноември, които пак ще са по две цени. Това ще се случи, независимо че Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) запази крайната цена на електрическата енергия за битовите абонати от 1 ноември. Причината е, че от шестте цени, които формират крайната тарифа на тока за битовите клиенти, КЕВР е решила да промени четири, но без да пипа крайната сума, която се получава. Това става ясно от решението на регулатора от неделя за цените на 1 ноември.
И за трите енергодружества КЕВР е увеличила цената за самата електрическа енергия както по дневната тарифа, така и на нощната. В същото време е намалена цената за пренос на тока през мрежата ниско напрежение. Малко надолу е свалена и цената пренос на тока през далекопроводите високо напрежение. Тя се получава от Електроенергийния системен оператор (ЕСО), но също фигурира във фактурата, получавана от енергото.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Опасният чар на кредитните карти", пише в. "Сега"
В някои страни като САЩ употребата на кредитни карти е всекидневие. В Швеция парите в брой при пазаруване се смятат за отживелица. У нас обаче банкнотите и стотинките си остават актуални, следвани от дебитните карти. По-бавно върви налагането на кредитните карти, макар че все повече българи оценяват плюсовете от използването им. Може би високите лихви убиват скоростта, а може би просто след кризата още сме свръхпредпазливи, като чуем за "кредит".

Масово лихвите по кредитните карти у нас в момента са около 15%, но има и впечатляващи вариации - от скромните 10% до респектиращите 28 процента. Средните лихви се движат напоследък между 14 и 15%, а преди кризата достигаха 20%", обясни пред "Сега" кредитният консултант Тихомир Тошев.
Прочети още от в. "Сега"

"Банките с 32% ръст на печалбата за девет месеца" пише в. „Труд"
Близо година след кризата с КТБ банковата система у нас отчита рекорден финансов резултат. Печалбата на кредитните институции достига 795 млн. лв. към септември по данни на БНБ. Това е повече от финансовия резултата за цялата 2014 г. и увеличение с 32,3% спрямо същия период на 2014 г., когато печалбата е била 600 млн. лв.
Главната причина за добрия финансов резултат са понижените разходи на банките за лихви, съобщават от БНБ.
Прочети още от в. „Труд"

"БГ курортите стават алтернатива на Алпите за руснаците", четем във в. "Монитор"
През предстоящия зимен сезон сезон ски курортите в България може да станат алтернатива на Алпите за руснаците. Това сочат резултатите от анкета, направена сред руските туроператори, съобщава специализираният сайт Турпром. Според тях, през тази зима туристите, които са се отказали от алпийските курорти, ще могат да оценят възможностите за каране на ски в България на достъпни цени, което е особено важно при сегашната икономическа ситуация в Русия, уточняват от infotourism.net.
Туроператорът „Балкан-Експрес" предлага на своите клиенти 7-дневен туристически пакет за курорта Банско от 2 януари 2016 г. на цена 560 евро. Да посрещнат Нова година в България предлага на туристите „Диал-Тур", като седемдневния престой в Банско излиза 565 евро. Програма „Отдих в планината"с продължителност 9 дни е подготвил туроператорът „Солвекс" на цена 608 евро.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Догодина най-голям ръст на заплати при IT, авточасти и енергетика", пише в. „24 часа"
България е трета в Европа по увеличение на доходите
В три отрасъла на икономиката ще има най-голямо увеличение на заплати през следващата година. Това показва проучване на "AON България".
На първо място е производството на авточасти, където се очаква ръст на възнагражденията с 4,8%. В енергийния сектор увеличението ще е 4,7%, а в информационните технологии - 3,9%.
Проучването показва, че вдигането на заплати ще бъде по-високо в производството, отколкото при услугите. В сектор фармация заложеният ръст на възнагражденията е 3,2%, в химическата индустрия - 2,6 на сто.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Денят Х за долара ще е през декември", пише в. "Стандарт"
Изминалата седмица на световните фондови пазари протече при доста колеблива търговия. Тя бе обусловена от смесените сигнали, идващи от корпоративните отчети за миналото тримесечие, макроикономическите показатели и централната банка на САЩ.
Най-очакваното събитие на седмицата бе двудневното заседание по паричната политика на Федералния резерв на САЩ, което се проведе във вторник и сряда. Напълно в синхрон с прогнозите на анализаторите нямаше промяна в лихвените проценти, които се намират на рекордно ниски нива. Но потенциалното им увеличение още на срещата през декември бе поставено на масата. Инвеститорите разчетоха доста завоалираното съобщение на председателя на ФЕД - Джанет Йелън, като увеличение на шансовете за вдигане на основния лихвен процент с 25 базистни пункта преди края на годината. Това решение ще зависи до голяма степен от икономическите показатели, стабилността и ръста на щатската и световната икономика. Така че в следващите седмици до заседанието на ФЕД на 15 и 16 декември можем да очакваме засилено внимание към макроикономическите данни и особено данните за заетостта в САЩ. Заседанието на ФЕД помогна на долара да задържи позициите си, търгувайки се около нивото от 1.10 за едно евро.
Прочети още от в. "Стандарт"