Европейските акции падат и усещането за несигурност на пазара се увеличава, а увеличението на цените на петрола и металите натежава върху прогнозите за бъдещото развитие на икономиките. Американските индекси се понижиха, както и азиатските.

Основна роля за срива имат опасенията, че централните банки ще повишат лихвените нива, за да се справят с инфлацията. Тревогата беше породена от изказването на Бен Бернанке, че определящите политиките трябва „силно да се противопоставят" на всяка вълна от инфлационни очаквания. Това беше най-ясният знак, че от Фед ще обърнат на 180 градуса политиката си в момента за поддържане на ниски лихвени нива.

Тази позиция на Бернанке беше предшествана от изказването на Жан Клод Трише от миналата седмица, че ЕЦБ ще вдигне лихвените нива заради прогнозите за висока инфлация през тази и следващата година.

Вчера имаше известно успокояване на пазарите най-вече благодарение на повишения интерес към енергийния и добивния сектор, както и заради добрите продажби на германските автомобилни концерни на азиатските пазари.

Инвеститорите вчера все повече се ориентираха към „сигурните" акции, но пазарът беше в крехко равновесие, което днес се наруши от сутрешния спад на цените на петрола.

Спекулациите около Леман Брадърс пък изиграха основна роля за спада на доверието в банковия сектор. Инвеститорите обаче бяха успокоени от сравнително малките обеми на продажбите както и от това, че ЕЦБ влага около 190 милиарда евро месечно, рефинансирайки европейската банкова система.

Лекият суров петрол с доставка през юли възстанови стойността си и дори качи 1.06% до 135.78 около 15 часа българско време и в момента компаниите от добивния и енергийния сектори възстановяват добрите си позиции от вчера.

Британският FTSE продължава спада си от вчера. Сините чипове на Острова изпитват сериозни затруднения, заради отслабеното доверие към банките и очакванията за повишаване на инфлацията съчетани с по-лошите прогнози за потребителското търсене и голямата тежест, която имат добивните компании на пазара на Обединеното кралство.

Към това се прибави и спада в цената на петрола от сутринта, когато индексът падна до 5 813.40 пункта. Като в средата на борсовия ден стойността му се е стабилизира около ниво от 5 843.10 или с 0.59% по-ниско от вчера.
Заради спада на цените на суровия петрол сутринта Shell стигна до 2 117 пенса за акция, но в момента плавно се покачва, като намалението спрямо вчера вече е само 0.89% до 2 118 пенса.

Банките като Barclays, Royal Bank of Scotland и HBOS отбелязаха спад между 2.9% и 4.2%, който се редуцира в продължение на деня и шотландската банка, която миналата седмица завърши успешно увеличението на капитала си със само 5% непродадени на акции от предложените на акционерите намали загубата до 0.64% или 232.25 пенса за акция.

Веригата магазини за продажби на дребно Tesco пък отчете слаби резултати за последното тримесечие и акциите и паднаха с 2.3%. Британската компания е постигнала ръст от само 3.5% на британския пазар, при 26.6% увеличение на чуждите пазари.

Френският CAC 40 също отбеляза спад до 4 732.57 пункта заради спад на цената на суровия петрол, като в момента се е стабилизирал на нива около 4 760 пункта или с 0.80% по-ниски от вчера.

Стабилизирането на индекса се дължи преди всичко на повишаването на стойността на акциите на банките, които преодоляха негативната тенденция свързана с новините за Леман Брадърс от вчера.

Акциите на BNP Paribas SA отбелязаха рекордно ниски нива за последните два месеца като сутринта достигнаха 58.78 евро за акция, но бързо са възстановиха и в момента се търгуват за 60.65 евро или с 0.62% повече от вчера.

Германският DAX отбеляза най-голям спад от основните европейски индекси, като през целия ден 14 от 15-те компании включени в индекса са на загуба. Най-ниската му стойност за деня беше 6 732.42, като към 16 часа се движеше около 6 732.42 или с 1.22% по-слабо от вчера.

Единственото изключение е SAP, чиито акции се движат около 34.14 евро или с 0.56% повече от вчера, кoгато компанията обяви, че очаква повишение с 50% на продажбите си на руския пазар до края на годината.