В "Пирогов" доволни на увеличение със 100 лева", съобщава Монитор"

Стачкуващите допреди месец лекари от "Пирогов" са удовлетворени от увеличението на заплатите си с по 100 лева, което ще започнат да получават всеки месец между 10 и 13 число. Това стана ясно вчера след срещата между стачния комитет и новоизбрания за директор на болницата доц. Димитър Раденовски. Председателят на стачния комитет д-р Кръстьо Пенчев обясни пред "Монитор" вчера, че регламентираните в подписаното споразумение между контактните групи на Министерството на здравеопазването и на стачния комитет 15 %, означават, че лекарите в спешната болница ще получат средно по 100 лева отгоре, сестрите - между 70 и 80 лева, а санитарите - по 55 лева.

Наясно съм, че това увеличение е крайно недостатъчно, обясни директорът на "Пирогов" доц. Раденовски и подчерта, че болницата ще преразгледа подписаните договори с различни фирми и ще прекрати неизгодните. По този начин ще бъдат осигурени още средства.

Преди да се вдигнат още заплатите обаче "Пирогов" трябва да покрие дълговете си, които към момента са 5,5 млн. лева, допълни Раденовски.
Едно от исканията на стачния комитет беше за промяна на статута на лечебното заведение в Национална болница по спешна медицина, като по този начин се очакваше да дойдат пари директно от държавата. Сега обаче лекарите са готови да загърбят това си искане, тъй като получиха уверение от новия директор парите да дойдат от самата болница.

Налага се да намалим разходите си, обясни още Раденовски и допълни, че ще предложи участието на частни фондове в болничното управление. Директорът допълни, че "Пирогов" има преразход от 316 000 лева за лекарства. Средства според него се губят и по линия на клиничните изпитания на медикаменти.
80 % от парите, които получаваме за тях отиват към фирмите поръчители, губим и от апаратурата, предоставена от различни доставчици, защото им се дават твърде много средства, допълни Раденовски.

За покриване на преразходите за спешните пациенти, от Министерството на здравеопазването ще бъде назначена комисия, която да изготви наредба за допълнително финансиране.
Ръководството на "Пирогов" е решило и да назначи омбудсман към болницата. Обсъжданото име в момента е на доц. Георги Каменов, който обаче в момента е в чужбина и разговори с него още не са водени.
В следващите месеци ще бъдат обявени и конкурси за началници на отделните клиники към "Пирогов".
В провинцията има голям ресурс от лекари, който можем да използваме, категоричен бе доц. Раденовски.

Пращат призовки за укрити доходи", предупреждава Стандарт"

Данъчните привикват за справка гражданите, в чиито декларации са открити грешки или опит за укриване на доходи от 2006 г. За софиянци поканите за явяване в данъчното ще започнат да се изпращат от първите дни на септември, научи "Стандарт".

Данъчните първо сравняват обявените от гражданите доходи със справките, които дават работодателите за изплатени възнаграждения. В голяма част от районите на София това сравнение е приключило. Данъчните засичат и декларациите на родителите, за да се провери дали и двамата не са ползвали облекченията за деца. Право на облекчението има само единият родител. Над 1 млн. годишни данъчни декларации бяха пуснати до крайния срок 16 април. 400 хил. от тях бяха подадени в последния ден. В близо 300 хил. от декларациите се искат облекчения за деца.

Покана да се явят в поделение на Националната агенция за приходи ще получат всички, които през 2006 г. са имали нетрудови доходи, но не са ги обявили. Ще бъдат привикани и хората, които са подали повече от една декларация. През миналата година над 115 хил. бяха "забравили" да пуснат декларацията си. Ако човек не уважи поканата да се яви в данъчното, се счита, че декларация въобще не е подадена, коментираха експерти. Глобата за това е до 500 лв. Ако във формулярите има само техническа неточност, тя може да се поправи от служителите и няма нужда човек да се разхожда до данъчното. Най-често за малки грешки глоби да не се налагат или са от 10-50 лв. За укрити доходи глобата е до 1000 лв. Тя се налага и на двамата родители, ако едновременно са ползвали облекчения за деца.

Който получи покана от данъчното, трябва да се яви в 7-дневен срок. Ако поканата не се уважи, данъчните изпращат второ съобщение, след което започва принудително събиране на налозите.

Пазарът на фалшиви лекарства гони 100 млн. лв.", пресмята „Дневник"

Само през август в аптеките в страната бяха открити няколко фалшиви лекарства. Инспекторите от Изпълнителната агенция за лекарствата (ИАЛ) засякоха некачествен антибиотик и нередовни партиди хапчета за отслабване. От здравното министерство пък предупредиха, че в сексшоповете се продават таблетки и гелове, които не са регистрирани у нас. Те са представени като хранителни добавки, но съдържат активни субстанции на медикаменти.

По данни на Световната здравна организация около 10% от световния пазар е зает от фалшификати. Според ИАЛ търговията с нередовни препарати в България е по-малка - около 7-8% от продажбите в аптеките и болниците, което обаче означава, че българите дават около 80-100 млн. лв. годишно за хапчета, които не само че не ги лекуват, но могат и да им навредят.

Според закона за лекарствата фалшиви са всички препарати, които не отговарят на изискванията за производство и търговия на медикаменти в България. В тази група влизат и продукти, при които е засечено несъответствие на съдържанието с обозначеното на опаковката. Вчера директорът на ИАЛ д-р Емил Христов разпореди до 48 часа от аптеките и складовете да бъде изтеглен некачествен антибиотик гентамицин (Gentamicin - VETPROM sol.inj. 40mg/ml - 2ml x 10, парт.№020206), производство на "Ветпром" - България, защото съдържанието не отговаря на изискванията. Преди десетина дни пак ИАЛ блокира и няколко партиди нередовни хапчета за отслабване "Ксеникал" (Xenical) на производителя "Хофман - Ла Рош".

Експерти от Министерството на здравеопазването пък откриха преди седмица, че в магазините за еротични аксесоари масово се разпространяват лекарства, без да имат разрешение за продажба у нас. От ведомството предупредиха, че употребата на тези продукти може да бъдеопасна за здраветои посъветваха хората да не ги купуват. Засечените препарати са таблетките камагра и ловегра, както и геловете "Камагра", "Ловегра" и "Апкалис". Те се продават като хранителни добавки, но направените лабораторни анализи са показали, че съдържат съставките на известните лекарства за полова мощ виагра и циласил. Министерството предупреди и за още една опасна хранителна добавка - хрущял от акула. Тя се продава на капсули и е опакована от американската фирма "Ен Би Ти Ай". Употребата й може да доведе до хранително отравяне, като рискът за децата и възрастните хора е най-голям.

Според Росен Казаков, изпълнителен директор на Сдружението на фармацевтичните производители в България, нарушенията са два вида. За индустрията фалшифициране означава, че даден медикамент се произвежда от нерегламентиран производител. Такъв беше най-нашумелият случай миналата година с ампули с марката на "Софарма", които се оказаха пълни със сироп за кашлица. Това е глобален проблем, затова към Европейската комисия са сформирани работни групи, които започнаха борба с фалшификатите, поясни Казаков. Другите нарушения са свързани с несъответствия при начина на производство. Тогава от Изпълнителната агенция по лекарствата разпореждат съответните партиди да се изтеглят от аптеките и от складовете и да се унищожат.

У нас най-често се фалшифицират българските лекарства на "Актавис" и "Софарма". Доскоро се имитираха най-вече таблетки ацетизал и аналгин. Проблемът е, че престъплението може да бъде засечено, но извършителите се доказват трудно, затова досега няма осъдени. В страната има 75 официални производители. Още по-трудно е да се контролират нелегалните медикаменти, които обикновено се продават в градовете и селата близо до границата и са обект на куфарна търговия. Предпоставка за появата на фалшиви лекарства създава и възможността в рамките на ЕС да се прави паралелен внос, при който препаратите могат да се преопаковат и да се пуснат на пазара от фирма, която не ги произвежда.

Новият закон за лекарствата, който е в сила от тази година, увеличи няколко пъти санкциите за производителите, вносителите и търговците на неразрешени за продажба медикаменти и глобите вече са от 25 хил. лв. до 50 хил. лв. Един от начините да се заобиколи строгият контрол при регистрацията на лекарствата е препаратите да се продават като хранителни добавки, защото режимът за тях е само разрешителен. Те могат да стигнат до аптеките, без да се изследват предварително, само като се регистрират в Министерството на здравеопазването. Хранителните добавки, витамини и минерали не се контролират от агенцията за лекарствата освен в случаите, когато се твърди, че те лекуват заболявания.

Половината хотели по морето с нарушения", отбелязва „Монитор"

Липса на ценоразпис е най-честият проблем, открит от инспекторите

Създаването на национална конфедерация на туризма, чието учредяване по инициатива на бизнесмена Георги Гергов трябваше да стане на 5 септември, пак се отлага, научи "Монитор". Причината е, че твърде малко представители на големите хотели и туристически организации у нас са изразили готовност да участват. Категорично отказ е имало от страна на Петя Славова /"Феста холдинг"/, Ветко Арабаджиев /"Виктория груп"/, Евгения Банова /"Русалка"/, от съюзите на собствениците на хотели в Слънчев бряг и Златни пясъци и др. Шефът на Туристическата камара Цветан Тончев пък е изпратил писмо до Гергов, с което се иска отлагане на събитието за късната есен. То е подкрепено от Благой Рагин /БХРА/, Донка Соколова /БАТА/ и Нели Сандалска /"Балкантурист"/.

Дамян Лазаров обеща, че проверката на Комисията за защита на потребителите ще продължи, докато има нужда от нея.

От 93 проверени обекта по Черноморието са констатирани 44 нарушения, сочат резултатите два дни след започналата проверка на туристическите обекти по Южното Черноморие.

32 от нарушенията са свързани с предлагане на туристически услуги в некатегоризирани хотели или къщи. Това съобщи Дамян Лазаров, председател на Комисията за защита на потребителите. Нарушенията са преди всичко са свързани с необявяване на цени за нощувки в близост до рецепция, не е поставен ценоразпис, липсва лист меню, цените не са обявени в левове и др., обясни Лазаров. Той уточни, че след тези констатации са съставени актове и са предложени и заповеди за предварителната мярка временно затваряне на обектите. Нарушителите веднъж ще бъдат глобени и втори път ще бъде наложена мярката докато не разкрият процедурата по категоризиране, която законът изисква, категоричен бе Лазаров. Той допълни, че в момента по-интензивни са проверките на средствата за подслон и местата за настаняване в територията между Обзор и Бургас.

Проверката ще продължи докато има тази потребност, каза Дамян Лазаров като посъветва потребителите да се обаждат на телефона на потребителя 070011122, който може да бъде избран от цялата страна и да посещават откритите приемни по Черноморието.

Естонци почват индустриален парк край София за 400 млн. лв.", информира

Монитор"

Еastern Europe Real Estate Investment Trust Ltd. (EEREIT) започва реализацията на проект за изграждане на индустриален парк близо до софийското село Мрамор за 400 млн. лв.. Менажираща компания на проекта ще е "Делта Марина", която е 100% собственост на EEREIT.

Проектите предвиждат изграждането на парка да стане на няколко етапа, като на първия ще бъдат инвестирани 120 млн. лв., каза Илиян Кунчев, мениджър за България на естонската компания. От цялата инвестиция в размер на 400 млн. лв., 180 милиона ще вложи "Делта Марина". Другите средства ще бъдат инвестирани от останалите 2 естонски и една литовска фирма, които са част от EEREIT. Компанията от Литва е "Еуропас" и тя има интереси в хотелиерския бизнес. Досега е направила по-сериозни инвестиции в съседна Румъния, уточни той.

Чуждите инвеститори в амбициозния проект разчитат на нарастването на цените на имотите в България, каза още Кунчев. Интересът да се влага у нас е заради липсата на модерни индустриални паркове и логистични центрове. На първо време край Мрамор ще бъдат изградени офиси, като те ще се разположат върху терен от 110 000 квадрата, за който досега сме инвестирали 2,5 млн. евро. Земята я купихме от много собственици, защото масивът не беше комасиран. След пълното завършване на проекта, индустриалният парк ще се простира върху парцел от над 550 дка, добави мениджърът.

България е перспективна дестинация за инвестиции в бизнес имоти, каза Урмас Лур, изпълнителен директор на EEREIT. Насочихме се към вашата страна, защото засега средните работни заплати са от 3 до 5 пъти по-ниски отколкото в Естония и другите Прибалтийски държави. От друга страна България разполага с добре подготвени специалисти. Засега това е единственият ни проект в страната. Нямаме интерес към инвестиции в жилищни имоти, освен, ако проектите не са от смесен тип, напр. жилищна сграда с по-големи площи от офиси, допълни естонският бизнесмен.
Според новия устройствен план на столицата през терените на бъдещия индустриален парк, които още са със статут на земеделска земя, ще преминава част от автомагистралата, свързваща Кулата и "Дунав мост-2" при Видин. Аутобанът ще минава през средата на парка и според Илиян Кунчев това е голямо предимство за него, защото ще даде възможност за удобен и бърз транспорт и ще бъдат привлечени повече фирми, занимаващи се с логистика.

В индустриалния парк край софийското село Мрамор ще се допускат само чисти производства, офиси, складове и логистични центрове, твърдят от EEREIT. Цялостното изграждане ще трае между 6 и 8 години. Вторият етап, наречен Delta Technopark ще се разположи върху терен над 229 000 кв. м. За третия - Delta Industrial ще бъдат заделени близо 177 000 квадрата, а на четворътия - Evropa Technopark площта ще бъде над 103 000 кв. м.

Обща компания за спътниковите услуги иска ЕК", пише Дума"

Европейската комисия предложи вчера да бъде избрана една телекомуникационна компания, която да осигури единна мобилна спътникова система за услуги в целия Европейския съюз, съобщи БТА. Предложението на ЕК ще осигури на европейската индустрия необходимата увереност да инвестира мащабно в осигуряване на най-съвременни услуги за европейците, заяви еврокомисарят за информационното общество Вивиан Рединг. Цялостният пазар за спътникови мобилни услуги се оценява в момента на 70 млрд. евро, като всяка година отбелязва растеж от 7 на сто.

Действащите международни правила за спътникови комуникации обаче не покриват лицензирането и всяка страна сама избира компаниите, осигуряващи такива услуги. В резултат в ЕС няма единен пазар за тези услуги, а 27 отделни пазари, колкото са и страните членки на съюза. В случай че предложението на ЕК бъде одобрено от Европейския парламент и Съвета на ЕС, комисията ще открие процедура за избор на европейска компания, която да осигури спътникова система за услуги в рамките на цялата организация. Ако всичко върви нормално, общоевропейската система за спътникови услуги може да влезе в действие към 2011 година.

Говорител на ЕК не пожела да посочи компаниите, които биха могли да участват в процедурата. Той обаче подчерта, че три европейски компании са сред водещите в света в осигуряването на мобилни спътникови услуги.

Комисията за потребителите съветва: Искайте си касов бон от масажистките!," четем в Новинар"

Масажистите по плажовете на Българското Черноморие масово не издават касови бележки, след като обслужат клиентите и вземат парите. Това показаха проверки на експертите от Комисията за защита на потребителите (КЗП), които от три дни текат по морето. Касовата бележка служи като гаранция, ако масажистките и масажистите са неопитни или използват некачествени продукти и клиентът получи обрив или контузия. Документът ще докаже на кой обект се е случило това, обясниха от комисията. Оттам съветват туристите да искат касови бележки и да ги пазят, за да потърсят правата си, ако са получили усложнения при процедурата.

Тази година по плажовете работят като масажисти предимно мъже и чуждите летовнички изобщо не помислят да си поискат касов бон, разказват наблюдателни българи.

Друго често нарушение, което констатирали инспекторите, било липсата на обявен ценоразпис за видовете масажи. Цените не ги пише никъде, казват се на място и в много от случаите те са различни за чужденци и за българи, което е абсолютно незаконно, коментираха от комисията. Инспекторите проверявали още по какъв начин се съхраняват масажните масла, дали се държат при специални условия на по-ниска температура и дали масажистите притежавали нужната квалификация. Експертите ще проверяват при какви правила се отдават под наем джетове и парашути, теглени от моторни лодки.

При 32 хотела от 93 проверени се приемат клиенти, без обектите да са категоризирани. Това са предимно обекти в районите на Обзор и западната част на Слънчев бряг. Тези хотели ще бъдат затворени, ако до края на седмицата не бъде открита процедура по категоризация, обясни председателят на КЗП Дамян Лазаров.

Адвокати оспорват таксите за вписване на фирмите", научаваме от Дневник"

Гражданска организация атакува във Върховния административен съд таксите за регистриране на фирмите, които ще се плащат в Агенцията по вписванията, след като тя поеме новия търговски регистър. Според адвокат Иван Груйкин от Гражданска инициатива "Справедливост" (ГИС) сумите, които агенцията ще събира, са необосновано високи.

Новият регистър трябва да заработи от 1 януари 2008 г. и тогава Агенцията по вписванията ще поеме от съдилищата търговската регистрация. Според тарифата й, която ще влезе в сила тогава, за вписване на ООД ще се плащат 160 лв., за АД - 460 лв., а за регистрация на застрахователно дружество или банка - 1700 лв. В момента фирмите плащат подобни такси на съда.

Според Груйкин тези суми са определени, без да се спази изискването на Закона за държавните такси - размерът им да е колкото да покрие разходите за услугата. ГИС е сезирала и омбудсмана Гиньо Ганев за таксите, които се плащат на "Информационно обслужване" АД за издаването на удостоверения за актуално състояние на фирмите.

МС гласува днес забрана на износ на опожарена дървесина", пише Монитор"

На първото си заседание след лятната ваканция правителството ще гласува днес проект за постановление за забрана на износа на опожарена дървесина. По тази точка се очаква да докладва министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил. Спешното приемане на такова постановление се наложи след опустошителните пожари през изминалия месец у нас. Според разследващите част от палежите са умишлени, заради позволения износ на обгоряла дървесина.

Като основна мярка за овладяване на бедствието, премиерът Сергей Станишев посочи приемането на такава забрана и сурови глоби за тези, които я нарушаван.
На днешното си заседание Министерски съвет ще изслуша и докладът на министъра на земеделието за осигуряване на необходимите финансови средства от Държавния бюджет под формата на държавна помощ за компенсиране разходите на земеделските стопани, които се занимават с производство на зърнени култури.

Министърт на финансите Пламен Орешарски пък ще представи доклад за изпълнението на републиканския бюджет за първото шестмесечие на 2007 г. Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров ще внесе очаквания от природозащитниците проект за закон за изменение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие. За сега в дневния ред на заседанието на правителството са включени 40 точки.