Да бъде премахнато задължението, публичните дружества да представят тримесечни финансови отчети е едно от предложенията за промяна на Закона за публичното предлагане на ценни книжа(ЗППЦК). За борсово листваните компании, ще остане задължението да представят шестмесечен и годишен финансов отчет. Предложено е годишния консолидиран финансов отчет да се изготвя до 180 дни след края на периода, вместо досегашните 120.

Предвижда се задължение за публично разкриване на шестмесечни финансови отчети за дейността на емитентите. Запазва се и досега съществуващото задължение за оповестяване на годишните финансови отчети на емитентите.


Удължава се срокът, в който емитентът е длъжен да осигури на разположение на обществеността годишния финансов отчет и годишния консолидиран финансов отчет за дейността си от пет на десет години. Същият срок е предвиден и по отношение осигуряването на разположение на шестмесечните финансови отчети за дейността на емитентите.

В съответствие с изискванията на директивата от 1 януари 2020 г. годишните финансови отчети на емитентите следва да се изготвят в единен електронен формат за отчитане в съответствие с регулаторни технически стандарти, чието приемане от страна на Европейския орган по ценни книжа и пазари предстои.

Промените се правят с цел намаляване на административната и финансова тежест за емитентите - малки или средни предприятия и едновременно с това недопускане прилагането на двоен стандарт спрямо по-големите емитенти.

В момента тече обществено обсъждане на предложените промени, който е до 06.07.2015 г.