Зам.-министър Ангел Иванов и водената от него делегация от Министерството на държавната администрация и административната реформа участваха в Четвъртата конференция за качество на публичните администрации в Европейския съюз, която се проведе на 27 - 29 септември 2006 г. в Тампере, Финландия, съобщиха от пресцентъра на МДААР.

На форума, който събра над 1200 участници от цяла Европа, бяха представени 78 добри практики от 28 различни страни, както и от Европейската комисия. Един от добрите примери, чието представяне мина при голям интерес, беше Системата за самооценка на административното обслужване (ССАО) на МДААР.

ССАО е интернет-базирана система за измерване на качеството на услугите и резултатите от дейността по административното обслужване. Тя е достъпна за всички администрации на централно, регионално и местно ниво и е средство за събиране на данни за процесите, свързани с административното обслужване в страната.

Чрез системата всяка администрация се самооценява на базата на различни критерии и под-критерии, за всеки от които има шестстепенна скала за оценка. Всеки отговор е придружен също така с обосновка и доказателства. Системата предлага и механизъм за сравнителен анализ между различните администрации, както и възможност за насърчаване на добрите практики в административното обслужване. Въз основа на подадените данни на всеки 6 месеца МДААР прави отчет за административното обслужване и извършва анализ на предлаганите услуги.

На конференцията беше представена още и обновената версия на модела "Обща рамка за оценка" (CAF 2006), както и начините за популяризирането му.

CAF е инструмент за самооценка на организации от публичния сектор, развит под егидата на Главна дирекция "Публична администрация" на ЕС със задача да подкрепя въвеждането на идеята и принципите на "Управление чрез тотално качество" (TQM) в публичния сектор.