Общинският съвет в Русе прие вариантите за изменение и допълнение на Общия градоустройствен план на града.

Гласувано беше зонирането на града, измененията в централната градска част, както и транспортно - комуникационния план. Предстои извършване на екологична оценка и разглеждане в националния експертен съвет при МРРБ.

Новото в случая е, че с румънската страна е синхронизирана информационната система. Трите направления в събиране на данни ще позволят в бъдеще при разработване общите планове на Русе и Гюргево да се съчетаят по - лесно транспортно - комуникационната, екологичната и туристическата системи.

С помощта на Областна администрация - Русе по линия на трансграничното сътрудничество северните ни съседи са уведомени за действията в областта на градоустройството. Получена е обща информация за намеренията на двете страни.

За централната градска част се допуска етажност при застрояване 3 плюс 1 мансарден етаж. При промени, свързани със сградите, паметници на културата - външен вид и реконструкции, се изискват задължителни консултации с НИПК.

Зоната около Индустриалния парк / на изток от него/ е предвидена като резервен терен за строеж на фабрики. Подобни територии е предвидено да се разработват с цялостни планове в съответствие с чл. 16 ЗУТ, като се отделят нужните площи за урбанизация - изграждане на улична мрежа и комуникационна инфраструктура.

Територията между бившето КТМ и Свободната безмитна зона ще запази статута си на зелена зона. Общинска администрация обаче настоява там да има складове край реката предвид инвестиционните интереси.