По данни на НСИ индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юни 2008 г. спрямо предходния месец има увеличение с 2.0%. В преработващата промишленост нарастването на цените спрямо май 2008 г. е с 2.8%. Увеличение на цените има при: производството на тютюневи изделия - с 11.4%, производството на химични продукти - с 1.2%, производството на облекло, вкл. кожено; обработка на кожухарски кожи - с 1.0%. При производството на хранителни продукти и напитки се наблюдава намаление с 0.1%.

Индексите на цените на производител измерват средното изменение на цените на промишлените продукти, произвеждани и продавани от българските предприятия. Индексите могат да се разглеждат като ранен измерител на инфлацията и да се използват за международни сравнения. Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юни 2008 г. спрямо същия месец на 2007 г. нараства с 14.5%.

В преработващата промишленост през юни цените на вътрешния пазар се увеличиха със 17.8% спрямо същия месец на 2007 г. Най-значимо е увеличението на цените при производството на хранителни продукти и напитки - с 22.4%. Производствените цени на метални изделия са се повишили с 14%, на дървесната маса и хартията - с 9,8%. При производството на електрически машини и апарати ръстът е 9%.