Членовете на Съюза на птицевъдите в България отчетоха отличен ръст на сектора за 2006 г., стана ясно днес по време на Общото събрание на организацията.

Фирмите в бранша са регистрирали силен ръст въпреки неблагоприятната стопанска конюнктура и главно, поради епидемията от птичи грип в региона.

Спрямо предходната година фирмите са произвели над 10 000 тона птиче месо и над 50 млн. яйца повече, стана ясно от заседанието.

От съюза обсъдиха перспективите пред отрасъла за тази година, като водещи насоки се очертаха участието в усвояването на средствата от европейските фондове вкл. обучението за подготовка на проекти и запознаване с опита на бизнеса от други европейски страни.

Участниците в организацията се съгласиха да наблегнат също така на квалификацията и преквалификацията на персонал, както и включването в технологични инициативи по линия на VІІ-а Рамкова програма на ЕС.

Птицевъдите дискутираха възможността за създаване на възможности за научно обслужване на отрасъла, както и съвместно отстояване на позиции по промени в нормативната уредба, засягаща подотрасъла на животновъдството.

По време на общото събрание за председател на Съюза на птицевъдите в България беше преизбран проф. Борис Стоименов.