Кметът на Пловдив г-н Иван Чомаков и изпълнителните директори на Райфайзенбанк г-н Момчил Андреев и г-жа Евелина Милтенова официално подписаха заключителните документи на сделката за облигационен заем в размер на над 25 милиона евро, който банката предоставя при най-изгодни за общината условия.

Общинската комисия избра Райфайзенбанк за финансираща институция на дългосрочните инвестиционни проекти на Пловдив, след 4-месечен конкурс в няколко кръга и в конкуренция с 10 финансови институции и международни консорциуми.

Веднага след официалното подписване на заключителните документи, Райфайзенбанк има готовност да осигури първия транш от над 5 млн. евро, с който община Пловдив да започне реализацията на инфраструктурните си проекти още тази година.

Това е първата емисия необезпечени облигации, която се издава в съответствие с действащия Закон за общинския дълг от Община Пловдив с номинална стойност 25,6 млн. евро за срок от 15 години при фиксиран лихвен купон от 2,875% на годишна база.

Райфайзенбанк е Водещ мениджър и поемател по сделката. Ефективният годишен лихвен разход за община Пловдив с включени такси е 3,87%. Заемът е без наказателни лихви с 4 годишен гратисен период за усвояване на главницата и 2 годишен гратисен период за таксите.

Райфайзенбанк е готова да консултира общината за ефективно управление на временно свободния паричен ресурс до реалното му пълно усвояване. Фиксирането на лихвения купон защитава емитента от бъдещи неблагоприятни изменения на лихвените проценти на финансовите пазари. Погашението на главницата по облигационния заем започва след 4-ата година на 22 равни 6-месечни вноски.

Емисията необезпечени общински облигации на Пловдив е 4-ата реализирана общинска емисия от "Райфайзенбанк (България)" ЕАД за периода 2004-2006 г. С отпуснатия облигационен заем на община Пловдив, Райфайзенбанк затвърждава позицията си на една от водещите финансиращи институции на българските общини и общински фирми с 16 заема и лизингови схеми, възлизащи на над 117 милиона лева.