Американски експерти намериха начин да увеличат обема на оптичните дискове до 2 терабайта. Специалисти от университета Case Western Reserve са разработили технология, която се явява алтернатива на съхранението на данни на магнитни дискове и ленти за нуждите на малкия и средния бизнес. Разработката ще се комерсиализира от компанията Folio Photonics, предаде TechNews.bg.

Новите оптични дискове се отличават с по-ниска стойност на съхранението, в сравнение с магнитната лента при съпоставими обеми на носителите и при по-висока скорост на достъпа, съобщи университетският сайт.

Високият капацитет на дисковете се постига чрез използване на многослоен запис, като броят на записите е значително по-голям отколкото при днешните DVD или Blu-ray дискове. По-конкретно, новият оптичен филм се състои от 64 информационни слоя, като се монтира на същата пластмасова основа, която се ползва в DVD и Blu-ray.

Разработчиците твърдят, че записът и четенето на подобни дискове ще се извършват с незначително доработени оптични устройства. Прототипи на дисковете и устройствата ще бъдат представени от Folio Photonics в рамките на една година.