Роснефт, която е втората по големина руска петролна компания планира да инвестира $20 млрд. през следващите пет години, за да може да се трансформира в истински конкурент на големите западни петролни лидери, пише днес вестник Financial Times.

Сергей Богданчиков, който е изпълнителен директор на Роснефт, прогнозира покачване на дневните добивни запаси на поверената му компания от 1.8 млн. барела дневно през тази година до 2 млн. барела през следващите три години. През 2015 г., гигантът Роснефт трябва да е в състояние да добива 3 млн. барела дневно.

Две-трети от петролният добив на Роснефт се изнася директно за Европа. Богданчиков е заявил в свое официално обръщение вчера, че компанията му е изключително зависима от европейските потребители и ще работи за по-пълното задоволяване на търсенето там.

Бъдещето разрастване според Financial Times, може да е в района на Западен Сибир, Източен Сибир и полето Сахалин.

Изпълнителният директор на Роснефт е обявил готовността си да работи упорито, за да може руската компания в кратки срокове да догони гигантите BP Plc.,  ExxonMobil Corp и Shell. Богданчиков говори в Брюксел снощи, където е на официално посещение за преговори около новата енергийна стратегия на ЕС.