Румънското правителство увеличава пенсиите с повече от 20 на сто от ноември, съобщи изданието „Балкансайт".  Анализаторите твърдят, че това е свързано с парламентарните избори.

Решението следва плана на центристкото правителство в северната ни съседка  от миналата година за двойно увеличение на пенсиите между 2008 и 2009 година, което си навлече критиките на много рейтингови агенции.

Пенсиите имат значимо влияние върху инфлацията. Решението на кабинета е начин да се привлече интереса на електората, твърди икономическият анализатор Ради Совиани.

Средната пенсия в Румъния е около 100 евро. Българското правителство също готви увеличение на парите на възрастните хора. Над 60 процента от възрастните хора у нас ще получават по-високи пенсии след преизчисляването им от 1 октомври тази година. Това става ясно от обсъдените днес промени в Кодекса за социално осигуряване по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество с участието на социалния министър Емилия Масларова.

От 1 юли у нас минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е 113,49 лева, прие Народното събрание. От началото на януари до 30 юни 2008 г. минималната пенсия за стаж е била 102,85 лева.