Възможно е Русия да предостави на Индонезия кредит в размер на $1 млрд., предназначен за покупка на руска военна продукция.

По сведение на lenta.ru, подписването на съответното междуправителствено съглашение се планира в хода на първото официално посещение на руски държавен глава в Индонезия; Путин ще направи визитата си на 6ти септември.

Помощникът на руския президент е казал: „Надяваме се кредитът да бъде предоставен". Индонезия е кредитоспособна страна, която добива нефт и газ. „След като имаме такава възможност - да кредитираме покупката на руска военна техника - считам, че решението е много правилно".

В течение на 2007-2010 година Индонезия ще закупи от Русия шест изтребителя „Су", две подводници „Кило" и девет вертолета от различни видове.

По време на посещението на Путин не се предвижда непосредствено сключване на контрактите.  Със Сусило Бамбанг Юдойоно, президент на Индонезия, руският президент ще обсъжда перспективите на сътрудничеството в атомната енергетика. Джакарта планира да пусне в експлоатация първата си АЕЦ през 2015-2016 година. Ще се дискутира съвместно използване на космоса за мирни цели и разработване на находища за полезни изкопаеми.

По данни от източник на руската делегация в Индонезия, обединената компания „Российский алюминий" и индонезийската Antam ще подпишат предварително съглашение за проучвателни дейности на Западен Калимантан.

За първите пет месеца търговията между Русия и Индонезия е достигнала обеми от $ 321,5 млн., което е 65% повече от аналогичния показател на предната година. До края на 2008 двустранните търговски отношения трябва да постигнат обема от $1 млрд.

След като посети Джакарта, Путин ще се отправи в Сидни, където ще вземе участие в юбилейната среща на страните от Азиатско-тихоокеанския регион.