По информация на РИА Новости, руската банка ВТБ ще продаде дела си от 5% от акциите на Европейската аерокосмическа корпорация EADS. Има повече от 50% вероятност сделката да бъде завършена още през тази година.


Новият собственик на акциите най-вероятно ще е ОАК (Обединена авиостроителна корпорация). Руската държава има 90.1% участие в ОАК, учредена през ноември 2006 и с цел „консолидация на руските самолетостроителни предприятия и повишаване на конкурентността им на световния пазар".

За да се намалят административните пречки, между ВТБ и ОАК посредничеството по продажбата на акциите най-вероятно ще извърши „Внешекономбанк", известна още като Банка за развитие.

Тази също държавна структура в инвестиционната си програма до 2013 г. има за приоритет самолетостроенето и вчера подписа с унгарските Малев, руските Air Union и „Сухой" съглашение за финансиране производството на регионалните самолети Sukhoi Superjet 100 и евентуалната им продажба на вторите в русия Air Union и на унгарците.

Банката за развитие изтъква развитието на отношенията с италианската компания Alenia Aeronautica, която възнамерява да купи 25%+1 акции от уставния капитал на дъщерното предприятие „Гражданските самолети на Сухой". През лятото на 2007 година Alenia Aeronautica и ОАО Компания „Сухой" създадоха съвместно предприятие за продажба на самолетите Sukhoi Superjet 100 на развитите пазари и за следпродажбеното им обслужване по целия свят.

Обратно за сделката с акциите на EADS, според ръководителя на банка ВТБ цената ще е по пазарни цени и по-високи. Цената на придобиване през лятото на 2006 г. бе около 1 млрд. евро.

ВТБ е втората по размер руска банка. Там държавата притежава 77,5% от акциите; през май 2007 г. бе проведено IPO на останалите 22,5% от акциите на банката.