Около 120 хиляди автомобила са откраднати в Русия от началото на годината, съобщи Газета.ру.

Както винаги напоследък, Toyota печели. Версията Land Cruiser е най-често крадената чуждестранна марка автомобил в Русия, казал е шеф на руската пътна милиция: около 10 хиляди кражби на джипа са регистрирани за първите девет месеца.

Но руснаците остават патриоти и предпочитат да си крадат „отечествените машини" - 60% от общия брой автокражби са на руски коли.

Около 48 хил. автомобилни кражби се разкриват и возилата се връщат на собствениците. През първите девет месеца на тази година броят на автокражбите е спаднал с 6,5%.

Много високо е „търсенето" на Volkswagen Passat. Всеки месец средно 110 такива коли принудително сменят собствениците си. Похитителите много високо оценяват също и пета и седма серия BMW, Nissan Primera, Toyota Camry, RAV4, Mercedes клас E и Audi 100.

Откраднатите коли най-често се прехвърлят през границата. Номерата на автомобилите се пренабиват, което затруднява разпознаването от собствениците и службите. Така че се търси подобрена технология за маркировка на различните части и детайли. Най-перспективен за руските условия е австралийския модел за маркировка, който може да съкрати времето за идентификация до един месец, казва милицията.

По-радикална мярка срещу този вид престъпления е увеличаване наказанието за заловен крадец.