По информация от германските медии, руското смесено предприятие „Система" има желание да влезе в Deutsche Telekom. Говори се, че „Система" е отправила съответните предложения на шефа на предприятието Кай - Уве Рике.

Според източници, близки на сделката, „Система" възнамерява да включи дъщерното си предприятие MTS в Бонския концерн, в замяна на пакет акции от 10 до 20%. Разговорите обаче се намират в много начална фаза и все още сделката не е сигурна. При това от „Система" при въпроси на журналисти са отказали интереса си.

Не изглежда Федералното правителство на Германия да проявява интерес към тези планове. Това е странно, тъй като правителството притежава 15% от акциите на Deutsche Telekom, а държавната банкова група KfW- още 16.9%.

Правителствените среди в Германия разкриват, че подобна сделка е обсъждана по време на посещението на Путин в Германия на 10 и 11 октомври. MTS с 58 милиона клиенти е най-голямата в Източна Европа телевизионна система. Deutsche Telekom е държала през 90-те години близо 40% от акциите на МТS, но през 2005 г. продава последните си дялове.